Moskva säger njet till att bli metropol

Obegripliga visumregler avskräcker från resor till Rysslands vackra huvudstad

Jag älskar Moskva. Det är en nästan olidligt vacker stad med sina parker, hus och torg. Öm och hårdhudad, oändlig och hemlig.

Jag älskar kvinnan som säljer grillad kanin på Komsomolskajastationen. Pelmenin på papptallrik våningen under. Den okände soldatens grav, Majakovskijmuseet, blomstergummorna, cigarettförsäljarna, militärerna som spelar folkmusik på elgitarr i Gorkijparken, slagverkarna på Bolsjoj. Tunnelbanan! Världens största konstmuseum.

Jag har mina rötter här och skulle ha visat staden i mitt hjärta för männen i mitt hjärta nu i helgen - just i dag! - om jag beviljats visum.

Den som vill åka till Ryssland måste ha visum. För att få visum måste man ha en ”invitation” från hotellet man ska bo på. Och ett försäkringsintyg. Den som söker visum måste också räkna med flera besök på visumcentralen, för det är alltid nåt man har gjort fel.

Vi var sena med att samla in alla dokument, men kvinnan på visumcentralen sa att vi nog skulle hinna. Sen sa hon att det var för sent. Om man vill ha visum inom sju dagar, måste man ha en invitation från ett företag eller en institution.

Men vi känner ju ingen! Tyvärr, då får ni inget visum. Off you go!

Vi vädjade oss till en tid på själva ambassaden, för där kan de göra undantag från sina egna irrationella regler. När jag kommer dit synar kvinnan mig uppifrån och ner och säger, att hon inte tror att jag är nån turist. Att jag nog hade ”andra” skäl för min resa. Mannen och sonen också - inte turister!

Jag stod på en utländsk ambassad och anklagades för att ha nåt fuffens för mig, oklart vad.

Gode Gud, ville jag skrika, kolla i rullorna efter min familjs namn! Min mormor var trogen först Lenin, sen Stalin, sen Breznjev, ja hela kedjan fram till Putin! Hon kände Gagarin, och Chatjaturijan, hon har översatt Stanislavskij! Om jag inte får komma in i Ryssland, borde ingen få göra det. Men allt jag fick ur mig var: Jag älskar Moskva.

Avslaget var definitivt. Off you go!

Exotiska Moskva skulle kunna vara en metropol för turister, om ryska staten bara ville. Berlin, som alla åker till, är patetiskt i jämförelse. Det är i Moskva det händer saker. Och kanske är det det som skrämmer. De vill inte ha turister där, för de tror att det ska bli Pussy riot av alltihop. Att västerlänningar ska komma och sätta griller i huvudet på moskvaborna. Det enda de vill ha är gruppresor som går att kontrollera.

Jag har vänner som också älskar Moskva, men som aldrig vill åka tillbaka eftersom de inte vill skrapa med foten på visumcentralen igen – alla som går in där blir förnedrade på ett eller annat sätt. Det är en sorglig kontrast till vanliga ryssar, som är så gästvänliga, stolta och gärna visar sin stad.

Vi ger oss inte. Vi har bokat flyg igen, den 5 oktober. Jag är inte säker på att den här texten underlättar visumansökan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln