Nordea investerar stort i Africa Oil

Åsa Linderborg: Byt bank!

Martin Schibbye

Nordea är sen en tid tillbaka tredje största ägare i Africa Oil. I en sju minuter lång reklamfilm förhärligar de sin investering i Ogadenprovinsen. Filmen nämner inte med ett ord de massfördrivningar, våldtäkter, mord och brända byar som blivit oljeutvinningens konsekvenser.

Martin Schibbye, som reste i oljans - och blodets - spår och satt fängslad 438 dagar tillsammans med fotografen Johan Persson, stämde därför träff med Sasja Beslik, Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar. Schibbye ville ha svar på frågan, om inte Nordea ser några problem med att investera i ett bolag som är beroende av skydd från militär som begår folkrättsbrott?

Intervjun, eller snarare sammandrabbningen, går att läsa i Finansliv. Den texten innehåller mycket, men inget svar från Nordea.

Sasja Beslik säger att han vill ha bevis för att den säkerhetsstyrka - underställd regeringen och delvis finansierad av Africa Oil - verkligen begår övergrepp. 

Rapporter från Human Right Watch räcker inte. Han vill ha ”bevis”. Utsmugglad film, där soldaterna själva erkänner tortyr räcker inte heller. Att vicepresidenten Abdullahi Werar, som är högsta ansvarige för säkerhetsstyrkorna, filmas när han själv diskuterar skenavrättningar, betyder inte heller nåt för Beslik.

Han vill ha bevis som har en direkt ”bäring” till Africa Oil. Nordeas chef för ”ansvarsfulla investeringar” vägrar inse, att den som skulle kunna ta fram såna bevis - journalister och visselblåsare - riskerar sina liv.

Han törstar efter dokument, men säger sig själv inte behöva mer än två timmar för att bedöma om en investering är schyst eller inte. Vi skapar jobb, säger han, men de enda som hittills har fått arbete är de 250 soldaterna som skyddar oljebolaget. Märkligt, kan man för övrigt tycka, att det behövs 250 soldater i ett område som anses lugnt.

Schibbye och Beslik drabbade även samman i radions Studio ett. Det var ett klargörande samtal, som torde resultera i att många nu byter bank. Om jag hade konton i Nordea skulle jag avsluta dem direkt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln