Astrid Lindgren, 100 år idag

Astrid Lindgren (1907 - 2002).

I dag fyller Astrid Lindgren 100, eller skulle ha fyllt.

Det rikstäckande partyt är redan i gång, och vad festföremålet skulle tycka om jubileumsfenomen som Jacob Forsells soffbordsbok Astrids bilder (Bokförlaget Max Ström) eller Stockholms universitets nya fempoängskurs ”Astrid Lindgren – från flickbok till fantasy” (sista ansökningsdag 2 februari) kan vi bara gissa.

Eller om sajten Astrid Lindgren-jubileumsportal (ja, de skriver så, med bindestreck), administrerad av Vimmerby kommun och innehållande ett urval av dagens Lindgrenaktiviteter ( www.astridlindgren2007.com).

Klockan 11 denna välsignade onsdag i Vimmerby sjunger till exempel 1 000 skolbarn allsång på Stora torget, och en kvart senare invigs årets julfrimärken med Lindgrenmotiv av Ilon Wikland och Ingrid Vang Nyman, på Lindgrens barndomsgård i Näs.

”Jag struntar i deras gamla kalas”, sade Emil i snickarboden i Emil i Lönneberga från 1963, med illustrationer av Bengt Berg (som inte fick vara med på julfrimärkena). Detta efter att Ida hissats upp i flaggstången under junikalaset i Katthult.

Interner och döda må strunta i värdsliga kalas, men det är lätt att tänka sig att den medieskygga författarinnan, om hon levt, skulle ha intagit en liknande hållning.

Vid tillfället påbörjade Emil sin 55:e trägubbe för övrigt, med föresatsen att få ihop 100 stycken. ”Den dagen ska jag ställa till med kalas i snickarboden, men jag ska bara bjuda Alfred”, sade han i Nya hyss av Emil i Lönneberga (1966).

Sammanlagt blev det 369 trägubbar, en för varje hyss, den sista täljd i Än lever Emil i Lönneberga från 1970.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.