Science fiction-mästaren död

Petter Lindgren: Ray Bradbury har skrivit de bästa böcker jag läst

Fahrenheit 451 ingick i den trio av dystopier som den svenska skolan envetet försökte prångla ut till eleverna på åttiotalet. Som om undergången inte vore nära nog i detta årtionde av atomsmitta och statsministermord. De andra två böckerna var förstås Karin Boyes Kallocain och George Orwells 1984.

Ray Bradburys roman från 1953, som skildrar en framtid där det tryckta ordet är förbjudet och brandkårens huvudsyssla är att bränna böcker, är naturligtvis förträfflig. Så lyckad att Bradbury valde att hans gravsten skulle prydas blott av orden: ”Författaren till Fahrenheit 451”.

I går meddelades att Ray Bradbury (född 1920 i Illinois) avlidit vid en ålder av 91. Att beskedet kom på den svenska nationaldagen ser ut som en smått chauvinistisk tanke, eftersom författarens mor hette Ester Maria Moberg och kom från Dalarna.

Det vore synd om Bradburys övriga verk hamnade i skuggan av den sparsmakade gravstenen. Läs till exempel romanen Oktoberfolket, om ett kringresande tivoli av pur ondska, och jag lovar att den skrämmer skiten ur er. Novellsamlingarna Invasion på Mars och Den illustrerade mannen tillhör det bästa jag läst och har en räckvidd långt utanför den science fiction-galax de anses tillhöra.

Låna, köp, läs! Det finns så mycket att upptäcka hos Bradbury.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.