USA portar kritisk tysk författare

Ilija Trojanow stoppas efter angrepp mot NSA:s ohämmade spionerande

Ilija Trojanow

I somras publicerade ett sextiotal tyska författare ett öppet brev till Angela Merkel där de kritiserade hennes undfallna reaktioner inför den amerikanska avlyssningsskandalen. En av de första undertecknarna var den prisbelönte skriftställaren Ilija Trojanow, bland annat medförfattare till boken Angriff auf die Freiheit, en engagerad uppgörelse med det framväxande övervakningssamhället.

Trojanow var i veckan inbjuden till en forskningskonferens i Denver men när han i Brasilien skulle stiga ombord på planet till USA fick han besked om att han nekats inresetillstånd. Uppenbart är det hans kritik mot NSA och dess ohämmade spionerande mot medborgare i olika länder som retat de amerikanska myndigheterna.

Författare inom tyska PEN har kraftigt protesterat mot behandlingen av Trojanow. Han skriver själv i Frankfurter Allgemeine Zeitung att han förvisso är ett enstaka fall men att det som hänt illustrerar följderna av den katastrofala nedmonteringen av västerländska värden som integritet och frihet under ledning av paranoida politiker. Det demaskerar samtidigt den naiva inställningen hos dem som låter lugna sig med mantrat ”Det där rör inte mig”. En vacker dag, säger Trojanow, kan det faktiskt göra det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.