Bildt och Lundin? Sluta tjata nu!

Det är många som nu vill hjälpa till att bygga utrikesministerns monument

Niklas Rådström har skrivit en fin liten novell som handlar om hur Eiffeltornet plötsligt försvinner ur det allmänna medvetandet. Ingen har någonsin hört talas om byggnadsverket och i Nationalencyklopedien finns det inte heller. Mannen i berättelsen blir allt mer desperat: Minns du inte att vi var där på bröllopsresa? frågar han sin fru. Hon säger att hon inte vet vad han talar om. Kan du inte bara en gång för alla sluta tjata om det där tornet? fräser hon till slut.

Jag tänker på den där kusliga novellen när jag lyssnar på P1 Morgon och samtalet som rubricerats: ”Debatten om Bildts insats för fria svenskarna”. Eftersom Carl Bildt själv inte ställde upp i debatten, fick de som gjorde det inte nämna hans namn - trots att debatten skulle handla om just Carl Bildt.

När Anders LindbergAftonbladets ledarredaktion ville ta upp frågan om Bildts jäv – att han de facto (för att prata bildtska) satt i Lundins styrelse samtidigt som Lundin etablerade sig i Ogaden – blev han tystad av programledaren. Det där, sa hon, är en ”åsikt” som inte kan diskuteras, eftersom Bildt tackat nej till medverkan i programmet.

Sverige är en demokrati. Och ändå har vi hamnat i en situation där utrikesministern dikterar villkoren för vad som får sägas om honom i public service.

Det är många som nu vill hjälpa till att bygga Bildts monument. Ivrigast är Expressen, som allt mer får karaktären av regeringsorgan. Jämför med 2007. Då krävde Expressens dåvarande politiske chefredaktör PM Nilsson Carl Bildts avgång på grund av hans tidigare engagemang i ett företag som gjort sig skyldigt till människorättsbrott.

Plötsligt håller Bildts år i Lundingruppen på att försvinna ur det allmänna medvetandet. Folkfördrivningarna, våldtäkterna och morden på Afrikas horn är snart sagor, utan kopplingar till Sverige.

Två fängslade journalister? Vad pratar du om nu? Kan du inte bara sluta tjata?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln