Så bussades tusentals från krigshelvetet

Gedigen radiodokumentär om svenska räddningsaktionen under andra världskriget

RADIO Simon Mosers program Folke Bernadotte och de vita bussarna (P3 i morgon, 14.03) är en välredigerad dokumentär om en av de mest uppmärksammade humanitära insatserna från svensk sida under andra världskriget. Av musikinslagen mellan berättelsens olika avsnitt förstår man att den inte minst riktar sig till unga lyssnare.

Bernadotte har varit omstridd, både som person och som ledare av räddningsaktionen. Moser låter de tre huvudförfattarna i den svenska debatten komma till tals: Bosse Lindquist, Ingrid Lomfors och Sune Persson (den sistnämnde svarar nog för den vetenskapligt starkaste analysen). Till det kommer röster från personer som faktiskt var med i bussarna som chaufförer, tekniker eller som befriades ur krigets helvete.

Hur många räddades? Precis som när det gäller Raoul Wallenbergs insats varierar siffrorna men det spelar väl egentligen mindre roll. Saknar man något i programmet? Jag hade kanske väntat mig att höra namnet Felix Kersten, Himmlers massör, en viktig kontaktförmedlare, tillika en av dem som Bernadotte teg ihjäl.

Kanske också en upplysning om att en del av dem som transporterades bort från lägret Neuengamme för att ge plats åt skandinaver därigenom undgick ödet att sedan dränkas av engelska bomber ombord på fartyg i Lübeckbukten. Men det är invändningar som faktiskt väger lätt mot ett gediget journalistiskt arbete från Mosers sida.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.