Sus och dus för Guus

Får ALMA-priset på 5 miljoner kronor

Almapristagaren Guus Kuijer får fem miljoner.

Att årets pris till Astrid Lindgrens minne, ALMA-priset på 5 miljoner kronor, tillfaller holländska Guus Kuijer, född 1942, är utmärkt.

Inte minst kastar priset ljus över mellanåldersboken, en genre som åtminstone i Sverige för en anonym tillvaro vid sidan av braskande bilderböcker och tonårsböcker.

Kuijers stil är glasklar och exakt, men författaren backar heller inte för det visionära eller poetiska. I romanen De svarta stenarna (på svenska 1984) berättas till exempel om ett samhälle där alla handlingar är avhängiga en enda tanke: att bygga ett himmelshögt torn. Boken är en kritik av vuxenvärlden och dess offrande av nuet till förmån för abstrakta idéer eller kortsiktig framgång.

Kuijer moraliserar dock aldrig, men tar konsekvent ställning genom att skildra sina berättelser ur barnets perspektiv. De ämnen han väljer är inte sällan kontroversiella, och berättelserna rör sig ofta längs sociala konfliktytor.

I hemlandet är den produktiva författaren (omkring 40 böcker har det blivit hittills) mest känd för sina böcker om flickan Madelief, av vilka den första gavs ut 1975. Blott ett fåtal titlar finns utgivna på svenska. Senast utkom Boken om allting och Jag är Polleke ska du veta (Opal 2009 och 2010), båda i översättning av Boerje Bohlin.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.