Rasistvärderingar tar aldrig över Sverige

SOM-undersökning slår främlingsfientliga rätt i solarplexus

I tisdags kom en SOM-undersökning från Göteborgs universitet, som visar att svenskarna blir allt mer positiva i sin syn på flyktingar: 1993 ansåg 65 procent att Sverige tar emot för många flyktingar, 2010 var det ”bara” 41 procent som delade den åsikten.

Vi skrev kort om saken. Läsarkommentarerna till mejlen lät inte vänta på sig.

En man förklarar att sifforna ser ut som de gör eftersom det bara är sossar som jobbar på Göteborgs universitet. En annan att forskarna bara har intervjuat invandrare. En tredje skriver att undersökningen är köpt av Expo. En fjärde skriver att alla journalister på Aftonbladet är Lidingöfittor som tar emot judaspengar för att dölja verkligheten.

Och så vidare. Det var en sån artikel vi stänger ner kommentarsfältet på, eftersom synpunkterna antingen hetsar mot folkgrupp eller innehåller så många felaktiga fakta, att vi varken vill eller kan sprida dem.

Journalister som skriver om invandring får alltid rasistiska mejl, men det var länge sen vi fick så många och så aggressiva. Förklaringen är enkel: SOM-undersökningen slår de främlingsfientliga rätt i solarplexus. ”Alla svenskar” tycker inte alls som ni. Ni blir färre. Ni kommer inte alls, som ni drömmer om, att ta över vårt land med era värderingar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.