”Jag har tagit fragment av mitt eget liv”

Lena Anderssons nya bok analyserar förälskelser - ända ner till botten

”måste lära sig att säga nej”  ”Det finns en balans som man måste eftersträva i en relation. Det ligger i naturen. En människa som är åtrådd men inte själv är lika intresserad måste lära sig att säga nej. Att göra saker av dåligt samvete är ett misstag och kan få förödande följder”, säger Lena Andersson, aktuell med sin nya bok ”Utan personligt ansvar”.  Foto:  Lotte Fernvall

– Jag har befunnit mig i en ­torktumlare under ett år och ­inte haft tid att andas.

Så summerar Lena Andersson tiden efter genombrottet med ”Egenmäktigt förfarande”.

Hennes roman om den olyckligt kära Ester Nilsson tilldelades ­Augustpriset och har hittills sålts i 200 000 exemplar. En av hennes böcker dessförinnan – ”Slut­spelat” – såldes i 736 exemplar...

Nu kommer ytterligare en ­roman om poeten Ester Nilsson och hennes jakt efter kärleken: ”Utan personligt ansvar”.

–  Den är en fördjupning på ­samma tema och handlar om en relation. Den förra boken handlade om en icke-relation. Jag har länge varit intresserad av kärlek med förhinder och väntat på att bli tillräckligt mogen för att ­skriva om det. Och jag har lovat mig själv att analysera förhållandet ända ned till botten. Jag vill visa på ett psykiskt mönster hos människor.

Lena Andersson säger att hon förstår Ester och varför hon gör som hon gör. Att hon kunnat ­skriva romanen beror på att hon tagit lite fragment från olika ­perioder i sitt eget liv.

Tvåsamhet och symbios

”Egenmäktigt förfarande” skildrade med obarmhärtig klarsyn det underläge  den som älskar mest befinner sig i.  Inte heller i den nya boken lyckas Ester uppnå det hon önskar högst av allt – tvåsamhet och symbios.

Hon hamnar i rollen som älskarinna och plågas av ensamma kvällar, ensamma helger, ensamma somrar. Hela tiden hoppas hon att han ska skiljas och övertolkar det han säger, tror att nu kommer vändpunkten. Men den gifte mannen har inga moraliska betänkligheter. Han ser henne som en ­bekvämlighetsinrättning och har inga planer på att skiljas.

Fascineras av gifta män

– Varför sitter hon fast i den här smärtsamma relationen? Jag tycker­ det liknar en misshandels­situation. Först ägnar han sig åt en djävulsk bortstötning, sedan en inhalning. Det handlar om ett förhållande som är både varmt och kallt, som pendlar mellan hopp och förtvivlan., ungefär som att åka berg- och dalbana.

Något som fascinerat Lena ­Andersson är att gifta män utgår ifrån att deras älskarinnor ska ­veta sin plats.

– Jag vet inte hur många filmer jag sett där älskarinnan ringer hem till mannen och han väser: Har jag inte sagt till dig att inte ringa hit? Woody Allen har gjort flera filmer där han tagit livet av älskarinnan då hon blivit för besvärlig. I ”Små och stora brott” ­låter han en lejd mördare döda Anjelica Huston och i ”Match Point” slår den äkta mannen ihjäl ­Scarlett Johansson.

Fått många reaktioner

En annan film som gjorde stort intryck på Lena Andersson var ”Farlig förbindelse” med Michael Douglas och Glenn Close.

– Efter att ha tillbringat en het natt tillsammans förklarar Douglas att han älskar sin fru och sin familj. Då ställer Glenn Close den väsentliga frågan: Vad gör du då här?

Lena Andersson har fått mängder av reaktioner på ”Egenmäktigt förfarande”.

– En gång fick jag ett brev ­skrivet med sirlig handstil från en okänd kvinna med texten: Tack! Jag är helt botad.

–  Men många kvinnor tycker ­Ester är obegriplig. De förstår ­inte att hon fortsätter en relation som orsakar henne så mycket ­lidande.

Hur ska det då gå för Ester? Ska hon lyckas bryta sig loss?

– Jag visste att jag måste tvinga fram något drastiskt så att hon ­inte kunde ta sig tillbaka in i förhållandet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln