ABF-succén läggs ned

Malin Krutmeijer förvånas över ABF i Göteborg

Jag får faktiskt en smärre chock när jag får veta att ABF Göteborg lägger ner sitt föreläsningsprogram nu i februari. Från min horisont i Malmö har jag följt just det programmet med stor avundsjuka, för det är så spännande och smart.

Göteborgarna har genom åren kunnat lära sig om alltifrån arbetarrörelsens starka kvinnor till strategin bakom de nya Moderaterna. De har kunnat följa med på ”klassresa” med buss mellan Hovås och Hammarkullen, guidade av professorer i sociologi och socialt arbete. De har lyssnat och ställt tuffa frågor till författare, forskare, politiker och fackföreningsledare.

Varje gång jag själv har gått på ett evenemang har det varit fullsatt och atmosfären varm och tillåtande. Det ser ut som en succé, en levande folkbildningsinstitution.

ABF Göteborg hänvisar till höga kostnader och minskade statliga anslag. Till socialdemokratiska veckotidningen Ny Tid säger dock en av föreläsningsprogrammets verksamhetsledare, Lena Ulrika Rudeke, att finansieringen aldrig skett via statsbidrag, utan med eget kapital och ägande.

ABF säger sig vidare ha fått ett nytt statligt uppdrag att prioritera människor med funktionsnedsättning och människor som inte gått treårigt gymnasium. Står det verkligen i motsättning till föreläsningsprogrammet? Det är ofattbart att man lägger ner något så fint och värdefullt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln