Nu väntar vi Bahra på besked om kulturens roll

Landvinning om nya kulturministern kan blåsa liv i en evig diskussion

Alice Bah Kuhnke, nytillträdd kulturminister.

DEBATT Jag tycker inte, som Elin Cullhed påstår i DN, att det är fel att Alice Bah Kuhnke är både kultur- och demokratiminister. Områdena går ofta i varandra. Kulturministerns viktigaste uppgift – och den är akut – är att ta fram en ny mediepolitik, annars är demokratin i allvarlig fara.

Problemet är ansatsen att all kulturpolitik ska befrämja demokratin.

En sak är att demokratisera kulturlivet i meningen att kulturen ska kunna upplevas och skapas av så många som möjligt. En annan sak är att demokratin ska vara ett fixt ideologiskt begrepp som alla måste omfatta.

Vad är demokrati? Allmän rösträtt räcker inte. Social trygghet, svarar Cullhed själv. Det räcker inte heller. Demokrati handlar om makt. Makten att påverka sitt arbete, resursfördelningen, ägandet, politiken – sitt liv, hela samhällsutvecklingen.

Demokrati är det mest revolutionära som finns, men det är knappast den definitionen av begreppet som regeringen tänker sig.

Kulturen kan gestalta och problematisera sociala frågor, men det kan inte vara kulturens uppgift att lösa dem, som Cullhed tycks mena. Inte heller kan det vara kulturens påtvingade uppdrag att stoppa Sverigedemokraterna. Ska vi verkligen ha en ”fri kultur” får vi räkna med konst som också bejakar orättvisor och förtryck.

Yttrandefriheten och konstens frihet komplicerar demokratin, det är ju därför de är så intellektuellt och känslomässigt utmanande i varje konkret situation. Det är en landvinning om utnämningen av Alice Bah Kuhnke kan blåsa nytt liv i den eviga diskussionen. Och nog är man nyfiken på hennes egna åsikter i frågan.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln