Slut i rutan för Putin-tv

Litauen stoppar ryska statliga kanaler

Vilnius är en stad som på 1900-talet var ett livaktigt europeiskt centrum, men som i dag hamnat på Europas bakgård, tjugo mil från gränsen till diktaturen Belarus och långt ifrån den baltiska kusten.

Uppe i den medeltida Gediminas torn, stadens stolta symbol, försöker en kvinnlig guide förklara dagens politiska situation för en grupp kinesiska affärsmän på besök. De undrar hur Litauen förhåller sig till krisen i Ukraina och hotet från Ryssland. Hon säger att Litauen har varit ockuperat av Sovjet och att litauer är noga med att just använda ordet ”sovjetisk” om ockupationen. Den var inte rysk. Ingen skugga ska falla över ryssar som bor i landet i dag. De ska inte associeras med Rysslands aggressiva politik.

Litauen har stängt ner ryska statliga tv-kanaler med motiveringen att de sprider krigspropaganda, och jag letar efter antiryska stämningar i staden. Jag hittar dem inte. Alla pratar gärna ryska med mig. Alla låter som guiden i Gediminas torn.

Enda gången jag upplever att stämningen blir otrevlig är när jag pratar med en rysk släkting. Hon är rasande för att hon inte längre kan följa ryska tv-sändningar. Hon refererar till Putin som ”vår” president. Hennes litauiska man himlar med ögonen och byter samtalsämne.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.