Privatisering gör toppuniversitet till bottenbolag

Cambridgeprofessor kritiserar marknadsanpassning av högklassiga lärosäten

King's College, Cambridge.

I en promemoria föreslog utbildningsdepartementet i somras att universitet och högskolor ska kunna omvandlas till stiftelser för att bland annat få en större ekonomisk handlingsfrihet. Remisstiden går ut den 15 november och nu rasar debatten i högskolevärlden.

I Uppsala har några ledande akademiker skarpt vänt sig mot ”marknadifieringen” av högskolesektorn. De förefaller ha sin rektor med sig medan kollegan vid Lunds universitet uppges tillhöra de positiva.

Medan remissvaren skrivs kan den intresserade läsa en artikel i senaste numret av London Review of Books. Där skriver Cambridgeprofessorn Stefan Collini om den katastrofala utveckling för brittiska universitet som marknadsanpassningen enligt hans mening har inneburit. Han vidgar också perspektivet genom att lyfta fram den rapport om ”for profit-education” som presenterades för USA:s senat förra året, en dyster läsning för privatiseringsivrarna.

Från ett världsledande lärosäte levererar professor Collini sin dom över de egna politikernas marknadsfundamentalism: ”Koalitionsregeringen har tagit de avgörande stegen i förvandlingen av några förstklassiga universitet till tredje klassens företag”. Kanske kan de brittiska erfarenheterna vara värda att ta med i den svenska debatten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.