Ukraina förbjuder hammaren och skäran

Att förneka statlig historieskrivning eller propagera för kommunism kan ge 10 år i fängelse

Symbolerna begravs Statlig historieskrivning är ingen väg framåt, tror Martin Aagård. Bilden från Mariupol, Ukraina.

Enligt en ny lag författad bland annat av högerextremisterna Igor Mosijtjuk och Oleh Ljasjko som antogs av Ukrainas parlament i torsdags förbjuds nu kommunistiska och nazistiska symboler.

Lagen förklarar den Hitlertyska regimen och den ukrainska kommunistiska regimen mellan 1917-1991 som ”olagliga” och förbjuder all propaganda som kan förknippas med dem. Det blir också förbjudet att offentligt förneka dessa regimers ”kriminella natur”.

All kommunistisk symbolik och samtliga kommunistiska staters regalia förbjuds, inklusive DDR:s, Jugoslaviens och Tjeckoslovakiens flaggor. Orter, gator, broar och andra platser som uppkallats efter kommunister ska byta namn. Statyer ska rivas.

Den sovjetiska nationalsången förklaras olaglig, liksom hammaren och skäran, den röda, femuddiga stjärnan och bilder av personer som haft högt uppsatta positioner i kommunistpartiet. Samma sak gäller de Hitlertyska symbolerna.

Det kommer att vara förbjudet för nyhetsorganisationer att framställa personer eller organisationer kopplade till kommunistregimen i fördelaktig dager.

Undantag görs visserligen för museer, läroböcker och samlingar som används i forskning så länge forskningen inte förnekar kommunismens ”kriminella natur”.

Samtidigt antogs en lag som gör det olagligt att förneka att ett flertal beväpnade ukrainska motståndsgrupper fört en ”rättfärdig” kamp för landets självständighet.

Bland dem den högst kontroversiella grupperingen OUN–UPA, som samarbetade med den nazistiska ockupationsmakten och var inblandade i massmord på den judiska och polska civilbefolkningen i Ukraina.

Straffskalan för samtliga dessa brott ligger mellan fem till tio år i fängelse.

Vad som ska hända med flaggviftande nazister och kommunister som fängslas framgår inte. Det är oklart om tanken är att de ska avprogrammeras ideologiskt eller bara hållas i förvar.

Flera har redan protesterat mot den absurda lagen som skyndats fram lagom till 70-årsfirandet av andra världskrigets slut den 9 maj. Bland annat den feministiska gruppen Femens grundare Inna Sjevtjenko som i en debattartikel skriver att den bara kommer att stärka högerextremisternas popularitet och att denna form av primitiv patriotism är ett försök att avleda uppmärksamheten från övriga problem.

Att förbjuda politiska symboler av detta slag är inte unikt.

Till exempel är kommunistiska symboler sedan 2009 förbjudna i Polen, och Tyskland har sedan länge ett förbud mot nazistiska. Men den ukrainska lagstiftningen om hur historia ska skrivas och inte skrivas är ett extremfall när det gäller inskränkning av yttrandefriheten i ett europeiskt land.

Kravet att rensa Ukraina på statyer och andra rester av kommuniståren har länge funnits på den ukrainska extremhögerkanten, bland annat hos nazistpartiet Svoboda. Ett flertal lagförslag har lagts i frågan och vissa har gått så långt att de velat förbjuda själva ordet ”marxism” och ”klasskamp” som ideologi.

Det är kanske inte märkligt att idiotiska symbolfrågor hamnar högt på den politiska dagordningen i en tid då landet befinner sig i kaos. Kan man inte stoppa dödandet eller rädda ekonomin kan man åtminstone välta några statyer.

Men det är sorgligt att se hur Ukraina försöker bygga framtiden genom att utradera sin historia och tvinga alla medborgare att med hot om fängelse rätta sig i de politiska leden.

Det är inte bara fel.

Det kommer aldrig att gå.

Häromdagen besökte vår demokratiminister Alice Bah Kuhnke en av lagens uppbackare, den ukrainske kulturministern Vyacheslav Kyrylenko, i Kiev. Man kan hoppas att hon betonade vikten av fri forskning och yttrandefrihet, men denna lag är med största sannolikhet en ickefråga för Sveriges regering.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln