Bästa boktipsen inför sommaren

Aftonbladets bokskribenter väljer 10 favoriter var

Tid för läsning Semestertider är boktider, men sommaren är kort och vilka böcker ska man välja att lägga sin tid på?Aftonbladets bokskribenter Cecilia Gustavsson och Ingalill Mosander har valt ut 10 favoriter var från det senaste årets utgivning av pocket och inbundet.

Ladda upp med läsning inför semestern - en bok funkar både inomhus i ösregn och i hängmattan.

Aftonbladets bokskribenter Cecilia Gustavsson och Ingalill Mosander tipsar om årets bästa pocket och inbundna.

Cecilias bästa pockettips

Kast med liten kniv

Sara Kadefors

Pocketförlaget

ROMAN En av de bästa svenska romanerna som kom förra året finns nu i pocket. Huvudperson är Jonas, snäll make och till synes engagerad pappa. Men han är så feg och mesig att jag får lust att skrika åt honom.

Hans beteende får sin förklaring: Han är uppväxt i en familj där ingen visar känslor, inte ens när han drabbas av en stor förlust.

Psykologiskt insiktsfullt och med rejält driv är detta en riktig sidvändare.

Den store Gatsby

F. Scott Fitzgerald

Bonnierpocket

ROMAN Filmatiseringen av den här moderna klassikern har nyligen haft biopremiär.

Berättelsen skildrar en epok, 20-talet, och människornas längtan efter flärd, nöjen och materiella tillgångar. Huvudpersonen Nick flyttar till Long Island, och blir genast nyfiken på sin mytomspunne granne, Jay Gatsby.

Förutom den utsökt skildrade atmosfären är boken ett drama om kärlek, vänskap, illusioner och förlorade drömmar.

Örfilen

Christos Tsiolkas

Pocketförlaget

ROMAN En suverän roman om några familjer i en förort till Melbourne. De är sammanlänkade genom vänskap och släktband sedan många år. Efter en fest förändras allt: En vuxen man ger en bråkig pojke en örfil, och pojkens mamma polisanmäler honom.

Alla delas upp i olika läger: Vem har rätt?

"Örfilen" handlar om så mycket mer än just den specifika händelsen: kärlek, rasism, ärlighet, passion, vänskap och hur mycket man kan begära i tillvaron. Kort sagt: Om livet.

Tillbaka till henne

Sara Lövestam

Pocketförlaget

ROMAN En välskriven tegelsten som utspelar sig på två tidsplan.

Romanen beskriver både samtida vardagstristess och ett stycke svensk kvinnohistoria. Kampen för kvinnlig rösträtt och ett självständigt liv är viktiga delar i denna fängslande och originella berättelse.

Nutid: Hanna är trött på sin tillvaro, med ett meningslöst jobb och en kille som hon retar sig på.

Dåtid: I början av 1900-talet lever Signe, en folkskollärare som bär på en förbjuden hemlighet.

Lill-Tarzan å jag

Johan Hedenberg

Norstedts

SJÄLVBIOGRAFI Hedenberg blev känd för hela svenska folket i sin roll i såpan "Varuhuset". Och han kan skriva också.

Författaren ser tillbaka på hur det var att växa upp i en Stockholmsförort under 60- och 70-talen. Här krockar gammal konservativ ideologi med den nya vänstervågen. Mammorna ringer i matklockor och papporna väntar med rottingen - i övrigt finns de vuxna ingenstans.

Hedenborg skriver enkelt men välformulerat, svartsynt och humoristiskt på samma gång.

Havsmannen

Carl-Johan Vallgren

Månpocket

ROMAN En svart berättelse om ett syskonpar i en trasig familj. Berättarjag är storasystern, tonårstjejen Nella. Syskonen lever i en värld av mobbning och hårdhet, de vuxna är frånvarande eller oförstående. En bit in i boken händer något oförklarligt och surrealistiskt, som gör at allt tar en ny vändning - vad ska jag inte avslöja här.

Det här är en roman att få lite ont i magen av, att fundera över och som är svår att sluta läsa.

Paradisoffer

Kristina Ohlsson

Pocketförlaget

SPÄNNING "Paradisoffer" är fjärde delen i serien om utredaren Fredrika Bergman.

Ett flygplan som lyft med destination New York bombhotas genom en lapp på en av flygplanstoaletterna. Betyder det att kaparen är med på planet?

 Inget blir enklare för att styrman ombord är son till polisen Alex som jobbar med fallet. Timmarna går, medan utredarna känner att de trampar vatten.

Intressanta personteckningar och nya sidospår får mig klistrad vid sidorna.

Innan jag somnar

S j Watson

Bazar Förlag

SPÄNNINGSROMAN Självaste Dennis Lehane har kallat den här boken "en fantastisk thriller". Jag kan bara hålla med. Detta är en  fängslande historia som är omöjlig att lägga ifrån sig.

Varje morgon upptäcker Christine att hon tappat minnet. Hon vet ingenting om sitt liv efter ett svårt trauma tjugo år tidigare. Hennes man hjälper henne med pusselbitarna.

För att hantera vardagen börjar hon skriva dagbok. Men innerst inne börjar en misstanke mola: Någonting är fel, fruktansvärt fel.

Hela havet stormar

Arne Dahl

Månpocket

SPÄNNING Arne Dahl är expert på att hålla igång många spännande trådar. Denna är den andra och fristående boken om Paul Hjelm och de andra poliserna i Opcop-gruppen, som jobbar internationellt i EU.

Tre personer mördas inom kort tid på olika platser i Europa. Snart märker poliserna att dödsfallen har något gemensamt, något mycket olycksbringande.

Det finns alltid en röd tråd av humanism i Dahls deckare, och det gör att jag bara gillar dem ännu mer.

Mor, mamma, morsan

Månpocket

ANTOLOGI Här skriver så olika namn som deckarförfattaren Mari Jungstedt, komikern Nour El-Refai och arbetarförfattaren Kristian Lundberg. Alla berättar de om sina mödrar, fast på olika sätt.

Här finns trasiga mammor, varma mammor och komplicerade, udda mammor. Slående är att många skriver om en tid när papporna var frånvarande - de var på jobbet, eller gömde sig bakom en tidning.

Ingalill väljer sina favoriter

Kaddish på motorcykel

Leif Zern

Bonniers

BIOGRAFI Både en levande uppväxtskildring och ett ömsint porträtt av en far, som samtidigt som han var ortodox jude älskade speedway, boxning och fotboll. Två gånger om dagen åkte han motorcykel från sommarstugan i Uttran till synagogan på Sankt Paulsgatan på Söder för att läsa kaddish-bön över sin döda mor.

En osentimental, lysande skildring av hur det är att leva i den svenska vardagen sida vid sida med det judiska arvet.

Polis

Jo Nesbø

Piratförlaget

THRILLER Jag trodde min hjälte Harry Hole dog i sista kapitlet i”Gengångare”, den förra boken om honom. Men till min stora glädje har han återuppstått och är i påfallande god form när han dras in i utredning av en rad bestialiska polismord.

En effektivt berättad kriminalroman med skickligt konstruerade ”cliffhangers” och förträffliga personporträtt. Jag hoppas jag inte avslöjar för mycket om jag säger att jag är mycket mer nöjd med det här slutet.

Mörka platser

Gillian Flynn

Modernista

THRILLER En sjuårig flicka flyr ut i vintermörkret för att undkomma den mördare som dödat hennes mamma och två systrar. Efteråt pekar hon ut sin femtonåriga bror som den skyldige. I vuxen ålder börjar hon forska om vad som verkligen hände och hennes sökande efter sanningen leder till förfallna, våldsamma platser på Amerikas bakgård.

En prisbelönt spänningsroman som fick mig att läsa och läsa tills ögonen trillade ihop långt efter midnatt.

Fallet Collini

Ferdinand von Schirach

Bonniers

THRILLER Ett koncentrat av briljans, spänning och undertryck vrede. Den 23 maj 2001 skjuter en oförvitlig 67-årig arbetare en 85-årig respekterad företagsledare. Mördaren vägrar säga varför. Hans advokat börjar nysta i det förflutna och när sanningen avslöjas slås den upp som en sensation i pressen. Domstolsförhandlingen i slutet av boken är en nervkittlande, sparsmakad uppgörelse med ofattbara brister som länge funnits i den tyska rättssystemet.

Vi kom över havet

Julie Otsuka

Bonniers

ROMAN De kallades postorderbrudar, de japanska kvinnor som fraktades med båt till Kalifornien på 1920-talet för att gifta sig med män de aldrig träffat. Fattiga män, som skickat tjugo år bilder på sig själva och ljugit ihop sina levnadshistorier.

På ett vackert, prosalyriskt språk skildras det hårda liv som väntade dessa kvinnor, inte minst när de tvingades in i amerikanska läger efter Japans attack mot Pearl Harbor. En tunn, liten bok med explosivt innehåll.

Första forskarboken

Fakta om livet på jorden

Rabén & Sjögren

BARN Vilket djur är snabbast i världen? Undrade en mig närstående femåring. Vi konsulterade raskt detta förträffliga uppslagsverk för barn. Rätt svar: Geparden. Själv var jag mer fängslad av att människan andas 100 000 liter luft per dag. Vem hade kunnat ana det?

På ett begripligt sätt får man svar på alla de möjliga och omöjliga frågor ungar brukar ställa.

Gubbe och katt En kärlekshistoria

Nils Uddenberg

Natur & Kultur

HUMOR Jag har aldrig funderat på att skaffa mig ett husdjur. Det hade inte heller författaren som är docent i psykiatri och ofta på resande fot. Men så blev han uppvaktad av en liten kattfröken, som plötsligt satt utanför hans sovrumsfönster och tittade på honom med sina stora, gula ögon. Det tog lite tid men katten var envis och numera sover de i samma säng.

En bedårande berättelse om en överraskande förälskelse på äldre dar.

I odjurets trädgård

Erik Larson

Bonniers

HISTORIA Om det inte var så att allt i boken finns dokumenterat skulle jag tvivla på sanningshalten. Eller vad sägs om den amerikanske ambassadörens vackra dotter som först inleder ett förhållande med Gestapochefen och sedan kastar sig i armarna på en KGB-agent på Sovjets ambassad?

Händelserna utspelades 1933 i Berlin och är en fascinerande skildring av hur en diplomatfamilj på nära håll upplevde Hitlers våldsamma väg mot makten.

Förr eller senare exploderar jag

John Green

Bonniers Carlsen

ROMAN En svindlande kärlekshistoria som inte står ”Romeo och Julia” efter.

Två tonåringar med cancer träffas i en stödgrupp och förälskar sig i varandra. Hon är 16 och måste ständigt släpa på en syrgastub med en slang till sin näsa. Han är 17 och har amputerat ett ben. De vet att deras tid är utmätt men den de får är skildrad med så mycket humor och livsvisdom att man blir alldeles lycklig. Och lite sorgsen. Låg länge etta på NY Times bestsellerlista.

Ryssar är såna som gillar björkar

Olga Grjasnowa

Weyler

ROMAN Om utvandrare och invandrare, om krig, kärlek och vänskap, skriven på ett språk som vibrerar av intelligens och humor. En oundgänglig bok som handlar om vår tid. Masja tvingas fly från Azerbajdzjan med sina rysk-judiska föräldrar. Hon hamnar i Tyskland, där hon studerar språk, lever studentliv och förälskar sig. När hennes pojkvän försvinner söker hon sig till släktingar i Tel Aviv och försöker starta om sitt liv.

En sensationell debutroman.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln