Svart på vitt enligt tv-sporten

Ett franskt guldlopp och ett svenskt glädjespatt

MÅLFOTO Fransmannen Christophe Lemaître, 20, vann EM-guldet på 100 meter.

När fransmannen Christoph Lemaitre sprang 100 meter på under 10 sekunder fick TV4-sporten glädjespatt: äntligen en vit sprinter bland alla de svarta!

Reportage, för bövelen!

Tittarna fick se reportern Max Grinndal frankt fråga några – svarta – topplöpare om de trodde att "den vite mannen är på väg att komma ifatt nu". Bara en av dem var ohövlig nog att brista i skratt.

Sedan följde en kvalificerad analys i studion av expertkommentatorn A Lennart Julin. Vi ska inte förledas att titta på "färgen på omslaget", menade Julin, och noterade i stället att alla som klarat 100 meter på mindre än 10 sekunder, undantaget "en aborigin", har sina rötter i Västafrika. Där hämtades ju slavarna till Karibien och USA.

I hundratals år har deras ättlingar alltså bevarat det sjudande sprinterblodet – eller de kraftfulla löparbenen kanske? – och triumferar alltså nu på friidrottstävlingar världen över.

Sedär värdet av att våga ställa de riktigt pinsamma frågorna. Nu väntar vi spänt på uppföljningen: kan vi nu äntligen få den genetiska förklaringen till att tennisen kallas "den vita sporten"?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.