”Jag är utan tvekan en förebild för studenterna”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2013-10-07

Hanna Gadban förklarar sin syn på Alumnipriset – och på hedersproblematiken

Hanna Gadban, sammhällsdebattör

Södertörns högskolas Alumnpris är en seger för det fria ordet! I Aftonbladet (4/10) kritiserar Petter Larsson att Södertörns högskola hyllar debattörer för sin orädsla utan att ta ställning till deras politiska åsikter. Petter Larsson fick mitt minne att vandra tillbaka till mitt hemland där diktatorn dömer människor utifrån deras politiska värderingar och där lärosäten styrs av en enda kollektiv politisk åsikthegemoni.

Södertörns högskola har visat en hederlig inställning och en stor vilja att skapa en öppen, kritisk samhällelig debatt i strävan att tillämpa ett interkulturellt samhälle där alla oavsett kön, etnicitet eller tro samverkar i interaktion med varandra, inte lever bredvid varandra. Detta kan inte ske utan att det ges ett utrymme för det fria ordet och därigenom granskar vi olika metoder och verktyg för ett lyckat interkulturellt möte.

Beklagligt att utläsa den förminskande, hånande tonen i Larssons text: ”den feministiska muslimen, så kallar hon sig,”! Förmodligen är jag inte tillräckligt mycket muslim i hans ögon eftersom jag inte passar in i den kollektiva mallen som han och hans likasinnade vänsterantirasister och islamister anser att muslimska kvinnor ingår i, helst med huvudduk. I hans världsbild finns det inga nyanser, varken av tron, tänkandet eller individens värderingar. Vad liknar Larssons världsbild då om inte ett sadistiskt samhälle liksom det samhälle som jag en gång lämnade bakom mig?

Dessutom visar Larsson en fullkomlig oförståelse för hedersproblematiken. I stället verkar han bry sig enbart om de kriminellas mänskliga rättigheter. Vad tycker han om barn och ungdomar, män och kvinnor som faller offer för hedersvåldet? Det är de som jag brinner för, de svagaste som lever i skuggan av vårt samhälle! Larsson går mycket långt när han indirekt etiketterar mig nazistiskt, då han relaterar till mina tidigare krav på införandet av en hederslag och en reglering av medborgarskap. Inte konstigt att vi med en sådan inställning inom journalistiken som Larsson uppvisar inte lyckas föra en debatt kring migration och integration utan att associeras med nazister, och inte konstigt att segregation och utanförskap är ett faktum som kvarstår i våra förorter.

Jag är utan tvekan en förebild för Södertörns studenter då jag trots att jag är född och uppvuxen utomlands klarade av mina akademiska studier med högsta betyg. Och självfallet är jag högskolans ambassadör då jag bidragit till intensiva debatter i sociala medier kring hedersvåld, medborgarskap och integration. Sådana debatter är nyttiga för att övergå från ett mångkulturellt samhälle till ett interkulturellt samhälle.

Larsson får gärna söka en kurs i interkulturalitet på Södertörns högskola, hans tankehorisont tycks inte inrymma mer än främlingsfientlighet och nazism!

Hanna Gadban

Samhällsdebattör

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln