En spirituell musiker har lämnat oss

Ravi Shankar 1920–2012

Sitarspelaren Ravi Shankar (1920–2012).

Efter ett kort inledande stycke rev Ravi Shankars musiker ner stormande applåder på välgörenhetsgalan för Bangladesh i Madison Square Garden 1971. Shankar tackade och sa: ”Om ni uppskattar stämningen av våra instrument så mycket så kanske ni gillar musiken ännu mer …”

Det var inte alltid så lätt att vara missionär i klassisk indisk musik. Men knappast någon har betytt mer för mötet mellan österländskt och västerländskt än den flyhänte sitarmästaren från Bengali. Han blev världsberömd tack vare samarbetet med Beatles vid mitten av 60-talet, men hade då redan en lång karriär bakom sig med konsert- och föreläsningsturnéer i Europa och USA. Tidigt samarbetade han med västmusiker och mixade instrument från olika kulturer, dock alltid med ragan som grund.

”I vår musik finns livets mening och filosofi nedärvt sedan urminnes tider. Musik har den spirituella kraften att visa vägen till gud”, förklarade Shankar som ofta kallades den främste sitarspelaren i modern tid.

De transcendentala och mystiska tonerna fångades upp av 60-talets unga och nyfikna rockmusiker. Först skivbolagskollegerna i Byrds och sedan vidare till George Harrison i Beatles. ”I min karriär har jag träffat alla möjliga ’stora’ människor – men ingen har imponerat på mig som Ravi Shankar”, sa Harrison som blev mästarens elev och vän för livet.

Med låtar som Within you, without you och Love you to manifesterade han sitaren som blev en obligatorisk del i den psykedeliska vågen. Ravi Shankar fick uppträda inför blomsterbarnen på Monterey och Woodstock, men tog snart avstånd från den drogdimmiga hippiekulturen.

Efter de heta åren fortsatte Shankar att sprida raga och världsmusik på scen och skiva – även om han den senaste tiden mest nämnts som pappa till Norah Jones. 1998 tog han välförtjänt emot Polarpriset.

Sista albumet som kom i höstas spelades in hemma i vardagsrummet tillsammans med tablaspelaren Tanmoy Bose. Kritiker häpnade över den tekniska briljansen hos den gamle mästaren – kanske något av det bästa han gjort.

Ett geni har gått ur tiden, 92 år gammal.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.