Ordlekar för lässugna

Premiär för UR:s Livet i bokstavslandet

Showtime i UR:s ”Livet i bokstavslandet”. Foto: Patrik Sthlm/UR

Att lära sig läsa är ett kognitivt hästjobb. Först ska bokstäverna översättas till märkliga hostningar och stön - duh!, eh!, mmm!, teh! - och sedan ska dessa ljud omvandlas till ord.

Magnus, Brasse och Eva i Fem myror är fler än fyra elefanter gav i stort sett fan i det klassrumsaktiga och statiska ljudandet, med undantag för ett sävligt och ofta parodierat inslag där olika förnamn ljudades av hesa barnröster.

I UR:s nya programserie för barn i färd med att knäcka läskoden, Livet i bokstavslandet, ljudas det däremot så frejdigt att saliven stänker över de färgglada kulisserna.

Bakom denna vokala hämningslöshet döljer sig troligtvis den så kallade Bornholmsmodellen, en sedan 1990-talet brett praktiserad pedagogik som bland annat går ut på att göra barnen fonologiskt medvetna redan i förskoleåldern. Med hjälp av rim, ramsor och liknande övningar ska barnen lockas till att upptäcka språkets formella sida.

Livet i bokstavslandet, med manus av Patrik Sundström och Pelle Helmstein, är också i mångt och mycket utformad som en språkmaterialistisk lekskola. Bokstavslandets medborgare, spelade av Björn Kjellman, Emma Molin, Omid Khansari och Katharina Cohen, shoppar bokstäver i Bokstavsbutiken, hämtar ut ord i Ordförrådet och sätter upp en show kring alfabetets bokstäver. Ett polisväsende finns där också, i form av konstaplarna Lök och Sök, ständigt på jakt efter rim på rymmen. Varje avsnitt avslutas som sig bör med ett flådigt sång- och dansnummer på bokstavstema, koreograferat av Anna Vnuk.

Den pedagogiska biten ligger fint inbäddad i sketcherna som ofta är riktigt roliga, även för vuxna, men programmet ter sig förstås en aning blekt i jämförelse med SVT:s fyrtioåriga fullträff Fem myror. Som komplement till skolundervisningen är serien dock utmärkt, och lär inspirera även de allra yngsta tittarna till att lekfullt ljuda och känna sig sig fram genom skriftspråkets snårskog av godtyckliga principer och idiotiska undantag.

Start i kväll klockan 18.10 i Barnkanalen. För den som vill går det också att kolla in seriens alla 16 avsnitt på stört, på www.ur.se/abc.

Fotnot: I UR:s satsning på läs- och skrivträning ingår även radiodramatiseringen Meka med ABC (premiär 18 november kl 17:45 i P4), liksom Det magiska biblioteket som sänds i vår, en radioserie ämnad att väcka läslusten hos lågstadiebarn. I vår sänds också tv-serien Lässugen som ska inspirera till högläsning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.