Experten: Så undviker du skador vid träning

Publicerad 2015-08-21

För ensidigt, för intensivt och för tungt.

Skador vid träning är vanligt och oftast beror de på att vi belastar kroppen mer än vad den klarar av.

– Försök att se till själva egenvärdet av att vara fysiskt aktiv. Se det inte som en prestation där man måste jaga snabba tider eller tunga vikter, säger Kristjan Oddsson, naprapat och lärare i humanbiologi på GIH.

Kristjan Oddson forskare och lärare i humanbiologi på GIH.

Vi svenskar gillar att träna och älskar att följa de senaste trenderna. Men vurmen för det nya innebär en del problem. Detta då kroppen många gånger inte är förberedd på den belastning som ”nyheten” innebär. Och då kommer skadorna som ett brev på posten.

– I Sverige har vi en tendens att vara lite överambitiösa, nästan religiösa, när det kommer till nya träningstrender, alla följer med. Och skadorna följer efter det. När snowboard kom blev det väldigt vanligt med handledsfrakturer under några vintersäsonger. Med Step Up var det många som fick ont i fötter och benbenhinnor. Och med barfotalöpningens framfart fick många ont i fötterna, säger Kristjan Oddsson på GIH.

Vanlig träning är ute

– För 5-10 år sedan sågs ett maratonlopp som ett kraftprov, nu räcker inte det. I dag är det istället Tough Viking, HIIT (High Intensity Interval Training) och andra extrema träningsformer som ska ge snabba kickar. Men är du en kontorsråtta som varit fysiskt inaktiv i många år bör sådan träning först vara en målbild, inte något man startar med.

Intensivt är inte skonsamt

Enligt Kristjan är ovana och att man ”stressar” sin träning vanliga misstag många gör.

– Just nu är det en hype kring Crossfit och att träna väldigt intensivt. Vi ska lyfta tungt och fort, intensiva pass med minimal vila. Man praktiserar olympiska lyft som är mycket teknikkrävande. Det är helt klart en risk när man utför tynglyftningsövningar fort, tungt och tills man inte orkar mer. Det kan ge skador och nybörjare bör definitivt skynda långsamt, menar Kristjan Oddsson.

Men vad ska man göra för att undvika skador?

Kristjan säger att högintensiv träning inte passar alla och är definitivt olämpligt på otränade.

– Man ska vara noggrann med att värma upp. Det underlättar transporten av syre och näring till musklerna och dessutom fungerar senor och leder bättre när kroppstemperaturen höjs. Det blir särskilt viktigt ju äldre man är.

Så vilken träning ska man utföra?

Enligt Kristjan spelar det mindre roll, huvudsaken är att man tycker det är kul.

– Försök att se till själva egenvärdet av att vara fysiskt aktiv. Se det inte som en prestation där man måste jaga snabba tider eller tunga vikter.

Följ ämnen i artikeln