Landslagstränarens tips – så äter du rätt

Uppdaterad 2015-05-13 | Publicerad 2015-05-12

Ät rätt, men glöm inte bort att unna dig något gott.

Skippa snabbmaten, men unna dig en pizza.

Bra matvanor är viktigt, dock ska det inte vara en plåga.

– Det ska inte vara någon tråkig belastning bara för att man ska cykla runt någon sjö, säger Anders Ljungberg, förbundskapten för svenska MTB-landslaget.

Du har bestämt dig och ser fram emot 300 strålande kilometer runt Vättern. Du har cykeln och motivationen – men hur är det med det kosten? När du ska ut på ett så pass långt träningspass som Vätternrundan innebär, är det viktigt att du även förberett ”magen”.

Men hur ska man göra det? Anders Ljungberg, förbundskapten för svenska mountainbike-landslaget, vet vad som krävs för att man ska få ut det mesta av sin träning.

– Du får se till att det blir mer riktig mat i och med att du trappar upp din träning. Det går inte att bara springa och köpa snabbmat och tro att det räcker.

En onyttig dag

Så man ska hoppa över kebabtallriken och hamburgare. Dock innebär det inte att man ska dra in på all form av lättsam föda.

– Det är inte så att du måste skippa allt helt och hållet. Men du får mer effekt av träningen om du äter riktigt. Jag tycker nog att man ska få ha en dag i veckan då man kan äta sin pizza. Är det så att du inte tränat särskilt mycket tidigare är det otroligt viktigt att man kompenserar för den energi man gör av med. Ersätt tomma kalorier med mat och du kommer att se en positiv effekt, inte minst en eventuell viktnedgång, säger Anders Ljungberg.

Vanligaste missen

Men det stora felet många gör är inte att de äter skräpmat, utan att de äter vid fel tillfällen. Anders Ljungberg säger att det är viktigt att man får i sig något direkt efter träningen.

– Säg att du har varit ute och tränat ett par timmar, kommer in och stretchar, tiden går och du glömmer att äta något förens senare på kvällen. Det är dåligt. När du kommer hem – ät en banan om du inte känner att du får i dig ett riktigt mål mat.

Sprid ut kolhydraterna

När loppet väl närmar sig, så bör man även börja anpassa sina måltider.

– Tänk på att det blir ett otroligt mycket längre träningspass än vanligt. Du bör öka dosen av kolhydrater innan så att du kan bygga upp dina depåer. För hur det än är så kommer dessa depåer att ta slut – så det gäller att få dem att räcka så långt som möjligt, säger Anders Ljungberg. Ett tips är att inte få in all den här ökningen den sista middagen, utan sprid ute det över de flera mål. Man bör även dricka lite mer än vanligt, för vatten binder kolhydraterna.

Ät inte för mycket

Även under loppet är mat och dryck något man hela tiden ska reglera. Anders tycker att mantrat man ska ha genomgående är ”lite men ofta”.

– Jag tycker att man absolut ska ha med sig eget – även om man ska stanna på alla kontroller. När du stannar för mat, ät inte för mycket utan håll det ganska lätt. Du håller dig jämnare då. Äter du för mycket blir du bara mätt och sömnig – och glöm inte att dricka. Jag tycker absolut att man ska ha en flaska energidryck med sug, men drick inte det under hela loppet utan bara när man dippar. Kan bli räddningen i slutet av loppet.

Följ ämnen i artikeln