Gör dig fri från ditt förflutna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-22

Tomas Frankell, yogalärare: För att mogna som människa måste man först acceptera sig själv

Det förflutna påverkar dig mycket mer än du tror. Upplevelser, känslor och mönster från det förgångna styr dig tills du medvetet tar itu med dem.

Det är då, när du frigjort dig från det som varit, som du äntligen kan börja leva ett liv här och nu.

Tomas Frankell, författare och yogalärare har använt boken "A Course in miracles" som en färdkarta under många år.

Vi bär alla med oss bördor från det förflutna. Föräldrar och andra har påverkat oss och satt sina spår, vare sig vi är medvetna om det eller inte. Och en hel del av barlasten ställer till problem för oss i nuet.

Ett grundproblem som många av oss dras med är att vi tycker att vi inte duger som vi är. Till vardags motar vi bort denna värdelöshetskänsla genom att prestera och identifiera oss med det vi gör, men när vi drabbas av en kris av något slag ställs vi öga mot öga med problemet.

Leva i nuet

Tomas Frankell är författare, yogalärare och välkänd profil när det gäller personlig utveckling. Han har också studerat och undervisat i "A Course in miracles" (ACIM), ett andligt verk vars budskap säger att vi behöver frigöra oss från det förflutnas skuld för att helt kunna leva i nuet.

- A Course in miracles har följt mig under många år, texten har varit som en färdkarta för mig. Jag ser den inte som en auktoritet, men böckerna har hjälpt mig bearbeta de rädslor och mönster som jag burit med mig från det förgångna, berättar han.

Mönster från det förflutna som påverkar oss i dag är till exempel vårt sätt att få uppmärksamhet och kärlek. Om vi som barn var tvungna att prestera för att få kärlek fortsätter vi ofta med det även i vuxenlivet.

- Så blandar vi ihop vårt egenvärde med det vi gör och låter andra avgöra vårt värde, säger Tomas.

Det är klart att det så småningom blir problem.

Det krävs mod och vilja

A Course in miracles lär ut att du ska se med medkänsla på vem du är i dag, på ditt verkliga jag och inte utifrån ekot från det förgångna, kontrollanten i huvudet, och anklaga dig. Ställ frågan "Kan du tycka om dig själv som du är?" till dig själv. Kan du inte det så har du dömt ut det som är mänskligt inom dig, menar Tomas.

Att göra dig fri från det förflutna och bli en fri människa i nuet är en grannlaga uppgift. Det kräver mod och vilja att möta dig själv, dessutom vilja till försoning både med ditt förflutna, med nuet och dig själv. Men det är också viktigt att påminna om att personlig utveckling inte innebär att du ska bli en bättre person. Det är en flykt från verkligheten och dig själv och en slags självbestraffning.

- Då är vi tillbaka till det här med att du inte duger som du är, att du måste fixa till dig. Det som gäller är att du behöver acceptera dig som du är. Detta leder i sin förlängning till personlig mognad, säger han.

- Det låter kanske som en kliché, men självacceptans öppnar hjärtat mot dig själv och omvärlden, tillägger han.

"Försoning är nyckeln ..."

En väg till dig själv är de relationer med andra, med dig själv och det som är större än du, som du har. I varje relation finns en unik möjlighet till att möta dig själv och se dig själv som i en spegel. Alla känslor som vi skuldbelagt eller förnekat inom oss speglas i omvärlden.

- I stället för att anklaga andra för att vara problemet behöver du försonas med de känslor som andra väcker inom dig. Det är en stor utmaning, men om du är beredd att göra det kan mirakel ske i livet. Försoning är nyckeln till ett meningsfullt liv, säger Tomas.

Mänskliga och centrala frågor

Att tänka på

Boktips om att utveckla sig själv:

Här hittar du mer information:

Irene Ahlberg

Följ ämnen i artikeln