Fredagsfika – betyder ett extra träningspass

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2015-06-12

Törs du unna dig lite fredagsfika?

För de som vill hålla nere vikten är svaret både enkelt och orättvist.

– Det går räkna väldigt exakt hur många kalorier man gör av med. Sen är det lättare för de som redan är vältränade att göra av med energi och därmed gå ner i vikt, säger Mikael Mattsson, forskare på GIH.

Mikael Mattson, forskare och doktor i medicinsk vetenskap.

Svenskar tränar mycket, men vi är samtidigt mer och mer stillasittande underresten av dagen. Och det sätter sina spår. De svenska magarna blir allt degigare och armarna slappare – och viktuppgången är ofta ett resultat av en slapp vardag.

Ett populärt sätt att försöka bryta sin viktökning är att kombinera träning med att räkna kalorierna man stoppar i sig. Något som är alldeles utmärkt enligt experter, i varje fall som grundtanke.

– Det är enkelt att räkna ut. Men det första man måste veta är att det redan från början är väldigt ”orättvist”. För att få det exakt ska det mätas hur mycket syre som tagits upp. Där en supervältränad person kanske har en syreupptagningsförmåga på 6-7 liter per minut – har en vanlig person bara hälften. Enkelt sagt behöver en vältränad person ta ut sig mindre för att förbränna en kanelbulle, säger Mikael Mattsson, forskare och doktor i medicinsk vetenskap.

Vi bränner olika

Enligt Mattsson är det konditionen, syreupptagningsförmågan, som i kombination med kroppsvikt och träningstid avgör hur många kalorier som förbränns på en löprunda.

– Vid löpning krävs det ungefär en kCal per kilometer och kilo kroppsvikt. Väger du exempelvis 100 kilo och joggar en halvmil så gör du av med cirka 500 kCal. En person som väger hälften, gör således av med hälften så många kalorier – på samma sträcka, säger Mikael. Hur du sen upplever att det är att springa den där halvmilen, hur lång tid det tar, och om du orkar springa längre beror på hur vältränad du är.

Cykla till jobbet

Den som trycker i sig ett par kakor och en bulle på fredagsfikan samt toppar det med en after work – har, sett till kaloriintaget, en rätt svettig helg framför sig. Och dessa kalorier är bara toppen på det vi trycker i oss varje vecka. Allt måste förbrännas för att vi ska behålla status quo och det vi inte hinner göra oss av med – sparar kroppen. 

Men trots det tydliga sambandet mellan kaloriintag och träning är Mikaels råd för de som inte är vältränade att inte stirra sig blinda på kaloriförbränning och hårdträning, utan snarare dels ser till att förbättra konditionen och dels ser till att vara mer vardagsaktiva.

– Om man cyklar en kvart till jobbet varje dag. Summerat blir det 2,5 timme i veckan – vilket är mer än vad många lägger på sin träning. Just den dagliga cykelturen kan betyda ett par kilo om året, att man slutar öka i vikt. Kombinerar man det med hårdare träningspass blir det givetvis bättre, men man kan inte säga att vi kommer undan genom att träna ett par pass, säger Mikael.

Mer rörelse och bättre kost är nyckeln. Och är man ute efter att verkligen komma igång, gå ned i vikt och bli tränad – då finns det inga genvägar.

– Det man brukar komma fram till är att man i praktiken inte kan träna bort så många kilon om man inte ändrar sin kosthållning. Ska man göra en förändring med bestående resultat så är det hela livsstilen som ska ändras. Det är jättelätt att visa tio kilos skillnad på en våg genom att tömma tarmarna och svettas vatten. Det blir bra tv, men det är inte äkta utan kommer snabbt tillbaka om man återgår till sina gamla vanor.

Följ ämnen i artikeln