Din nattmacka kan göra dig fet

Uppdaterad 2012-12-05 | Publicerad 2012-11-13

Fetma beror inte bara på vad och hur mycket du stoppar i dig – utan även när på dygnet du gör det. Det visar ny forskning.

Fetma beror inte bara på vad och hur mycket du stoppar i dig – utan även när på dygnet du gör det.

Det visar nya försök på möss som plötsligt blev feta när de åt på andra tider än normalt.

– Det ligger mycket i den här forskningen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi i Lund.

Professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Inuti alla fettceller finns en "klock-gen" som signalerar till hjärnan när energireserverna börjar ta slut och det är dags att äta. När en forskargrupp vid University of Pennsylvania i USA slog ut denna funktion hos en grupp möss blev mössen feta.

Men inte för att de åt fler kalorier än normalt, utan för att de åt på andra tider.

Ljusstyrt

– Vi lagrar energi på dagen och förbränner den på natten. Det går inte att ändra hur som helst eftersom det styrs av ljuset, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

Hon tror att en bidragande orsak till en ökad fetma är nya livsstilar och vanor.

– Man sitter uppe länge på kvällen och natten i konstgjort ljus framför en dator och dricker Coca-cola för att hålla sig vaken. Våra hormoner har en dygnsrytm som man inte kan ändra på hur som helst, säger hon.

Går förskjuta några timmar

De amerikanska forskarnas experiment ger en insikt i varför personer som äter på natten oftare är fetare än andra och varför personer med skiftarbete löper större risk att drabbas av fetma och sjukdomar som exempelvis diabetes.

– Det går nog att skjuta på kroppens naturliga dygnsrytm några timmar men att helt förändra den går inte, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

"Äta på dagtid"

I det aktuella experimentet, som publiceras i tidningen Nature Medicine, blev forskarna förvånade över den styrande kraft som fettcellernas signaler tycktes ha på mössens hjärnor och hur en liten förändring av fettcellernas "klockor" kan påverka ätbeteendet.

– Över tid blir resultatet en ökad kroppsvikt, säger forskaren och artikelförfattaren Georgios Paschos till TT.

Charlotte Erlanson-Albertssons råd till nattarbetande människor är att undvika stora matintag på natten.

– Man får försöka att dricka kaffe och hålla sig vaken och i så stor utsträckning man kan och sedan äta på dagtid, säger hon.

Följ ämnen i artikeln