”Drömmarna ger mig ett rikare liv”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-17

Birgitta, 68, är med och tyder andras drömmar i en drömgrupp

Mår bättte "Allt som innebär att man tittar i sitt inre är viktigt, det finns ju så mycket yta nu för tiden", säger Birgitta Ihrén.

Längtan efter det djupare samtalet fick Birgitta Ihrén att gå med i en drömgrupp.

–?Gruppen får mig att må bättre. Jag har lärt känna mig själv på ett djupare plan och den har berikat mitt liv, säger Birgitta.

Det var Birgittas Ihréns gamla studiekamrat som startade drömgruppen och frågade om hon ville vara med. Först var Birgitta lite skeptisk, men sen gav hon med sig.

Ett beslut som hon inte har ångrat.

Birgitta har varit med i gruppen i fem år nu.

–?Men det handlar inte om någon professionell drömtydning. Det är en varm kommunikation mellan människor som tycker om att lära känna varandra på en annan nivå än man gör i vanliga fall i livet, säger hon.

Intressanta samtal

De nio deltagarna i drömgruppen träffas en gång i månaden hemma hos den som står på tur. De dricker te, äter smörgåsar och samtalar om varandras drömmar.

–?För mig är gruppen det viktiga, plötsligt är det någon som orkar lyssna på mina drömmar. Och drömmarna ger underlag till de intressanta samtalen.

Efter lite lättsamt rundprat frågar gruppledaren som ska leda analysen för dagen om det är någon som drömt något speciellt sedan sist.

–?I så fall har han eller hon skrivit ner drömmen på ett papper.

Sen läser drömmaren upp sin dröm för gruppen. Efter det ställer gruppdeltagarna faktafrågor kring drömmen.

–?De mest intressanta drömmarna är de med oväntade saker. Som hästen i hörnet eller farmors gamla paraply.

Djup vänskap

Sen startar en diskussion mellan gruppdeltagarna. Drömmaren sitter tyst och lyssnar.

–?Men man måste vara väldigt vaksam när man pratar. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till drömmarens känslor. Han eller hon har ju delat med sig av sitt inre och kan känna sig utlämnad.

–?Just därför blev vi så fort djupa vänner i gruppen. Vi kom snabbt in på väsentligheterna och talade om sånt som verkligen betyder något. Det hade vi kanske inte gjort i ett annat sammanhang, säger hon.

När gruppen sagt sitt får drömmaren berätta om vilka känslor kommentarerna väckte. Finessen med drömgruppen är att det är någon annan som ger sitt perspektiv på drömmen.

–?Gruppen har gjort att jag lärt känna mig själv på ett djupare plan. Den har berikat mitt liv och får mig att må bättre, säger Birgitta och tipsar om en teknik du kan lära dig för att komma ihåg dina drömmar.

–?När du vaknar ska du ligga still och tänka igenom drömmen gång på gång. För varje gång du tänker igenom den minns du fler detaljer. Först när du har drömmen klar för dig är det dags att sträcka sig efter penna och papper och skriva ner den, säger hon.

Skriver ner drömmar

Birgitta har själv en drömbok där hon skrivit ner sina egna och andras drömmar genom åren.

Speciellt minns Birgitta en dröm hon brukade ha när hon var yngre.

–?Jag tog stora simtag i luften ovanför alla andra. De försökte fånga mig, men det gick inte. Det var en underbar känsla, säger Birgitta, som faktiskt bollar lite drömmar med sin make hemma vid frukostbordet ibland.

–?Men vi tyder dem inte tillsammans, det sparar jag till dröm­gruppen, säger hon glatt.

Drömmer inte i bilder

Urban Fernquist.

Följ ämnen i artikeln