38 fakta om fett

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2008-04-18

Bli expert på tre minuter

Vegetabiliskt fett: Vegetabiliskt fett är fett från växtriket. Till exempel rapsolja, palmolja, och solrosolja.

Animaliskt fett: Animaliskt fett är fett som kommer från djur, till exempel från kött eller mejeriprodukter. Animaliskt fett är oftast mättat.

Mättat fett: Mättat fett finns i olika mängd i de livsmedel som innehåller fett. Feta mejeriprodukter, charkprodukter och kokosfett innehåller höga halter av mättat fett. Ju hårdare ett fett är i rumstemperatur, desto mer mättat fett innehåller produkten.

Tidigare studier visar att mättat fett ökar det "onda" kolesterolet (LDL), som är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Vissa forskare har börjat ifrågasätta detta.

– Sista ordet är inte sagt, men vi är i en brytningstid just nu där allt fler ifrågasätter fettets betydelse, säger docent Bo Israelsson i socialstyrelsens medicinska faktagrupp.

Han påpekar att det inte går att se något samband mellan fettintaget och hjärt-kärlsjukdom i någon av de stora vetenskapliga studier som gjorts på senare år. Varken i Harvardgruppens omfattande studier eller i Malmö KostCancerstudie på nästan 30 000 svenskar gick att se någon ökad risk hos dem som äter mycket fet mat.

Forskningen fortsätter. Livsmedelsverket avvaktar med att ändra sina rekommendationer innan något nytt säkert är bevisat.

Omättat fett: Omättat fett är ett samlingsnamn för enkel-, och fleromättade fetter. Fisk, vegetabiliska oljor och nötter innehåller mycket omättat fett. Omättat fett är flytande i rumstemperatur.

Omega-3: Omega-3 är en fleromättad fettsyra. Moderfettsyran i omega-3-familjen heter alfa-linolensyra. Alfa-linolensyra finns framför allt i rapsolja, linfröolja, sojaolja och valnötter. I fisk och skaldjur finns de långa omega-3-fettsyrorna EPA och DHA. Det är framför allt EPA och DHA som kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdom. Omega-3 behövs bland annat för synen, immunförsvaret och för hjärnan och hudens funktioner.

Omega-6: Omega-6 är en fleromättad fettsyra som också kallas för linolsyra. Linolsyra finns främst i solrosolja, majsolja och sojaolja. Omega-6 har många liknade egenskaper som omega-3, men vi behöver mer av omega-3. Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att man via maten får lagom mängd av båda.

Transfett: Transfett är ett samlingsnamn för det fett som bildas då flytande vegtabiliska oljor ”härdas”.

Härdningen används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare. Det gör att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och längre hållbarhet. Transfetter hittas bland annat i konditorivaror och färdigmat, som får längre hållbarhet om fettet inte härsknar.

De transfetter som pekats ut som speciellt skadliga är de som uppstår vid härdning av oljesyra och linolsyra. De har visat sig påverka både inflammation och insulinresistens.

Transfettet höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet. Det ökar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Transfett finns bland annat i pommes frites, pajer och piroger, feta kondisbitar som chokladbollar, småkakor och kex, godis och snacks.

Läs mer: