Bli fena i vattnet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-19

Den är kul, effektiv och skonsam.

Den nyaste träningen i bassängen heter fensim.

Med simfenor på fötterna och en flytplatta i händerna forsar de fram i bassängen. Tills tränaren Sofia Lindström blåser i sin visselpipa, då stannar alla upp och trampar vatten i några sekunder och väntar på nästa kommando. "Två minuter crawlbenspark, fart tre." Och så är alla iväg igen.

Vi är i Sollentuna simhall och tittar på ett pass fensim, en helt ny form av träning som ser otroligt rolig, lätt och enormt jobbig ut. Deltagarna i bassängen har en lätt ansträngd färg på kinderna och det flåsas rätt bra här och där.

- Ja, alla brukar vara rätt möra efter en timme. Men folk tycker att det är kul att simma med fenor, det ger fart och en härlig frihetskänsla, säger Sofia Lindström som har kört fensimspasset i ett halvår nu tillsammans med sin bror Christian Lindström.

Bra för oerfarna

Både Sofia och Christian Lindström har simtränat i flera år. De tycker att fensim är bra träning både för erfarna simmare och helt oerfarna.

- Och det är perfekt för överviktiga eller nyopererade, som brukar ha svårt att hitta passande träningsformer, eftersom vattnet bär upp kroppsvikten. Det brukar ta ungefär 20 minuter för ovana simmare att hitta balansen, säger Sofia Lindström.

Fensimspasset är på en timme. Första fem, tio minuterna är det uppvärmning i ett lågt tempo, crawlbensparkar på rygg och mage i tvåminutersintervaller. Sedan varvas crawlen med den lite mariga fjärilsbensparken. För att flyta bättre har man hela tiden händerna på flytplattan.

Tar på krafterna

Sofia blåser i visselpipan varje gång det är dags att byta simsätt och intensitet. Fem är maxhastighet och ett är lugnt vilotempo. I slutet av varje pass trampar - eller rättare sagt sparkar - hela gruppen vatten så att bröstkorgen kommer upp ur vattnet.

- Då kör vi verkligen slut på oss, säger Sofia Lindström.

- Sedan "simmar vi av" några längder och avslutar med stretching på land.

Ett fensimpass tar verkligen på krafterna, 30 procent mer än vanligt bröstsim, men alla tränar efter sin egen förmåga och sitt eget tempo.

- Eftersom vi kör på tid och inte bassänglängder så kan alla hitta sin egen nivå att träna på.

Vad är fensim?

5 fördelar med fensim

Anna-Lena Sventelius

Följ ämnen i artikeln