Yogan som är rena rama skämtet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-19

Det gör underverk för kropp och själ.

Ändå skrattar vi bara sex minuter om dagen.

Men nu är det ändring på gång.

Hälsa har prövat skrattyoga.

Visst, att skratta på beställning låter inte särskilt kul. Ska sanningen fram verkar det rätt fånigt och man frågar sig om det ens är möjligt. Men ställ dig bland en grupp människor, där alla stirrar på varandra och ropar ho-ho-ho, ha-ha-ha, så får du se. Fortsätt med mobilövningen (där du låtsas skratta i nallen medan du glatt hälsar på de andra deltagarna) eller hum-hum-humvarianten (skratt med munnen sluten) och det börjar rycka lite i mungiporna. Detta är ju störtlöjligt, tänker du fascinerat – och frustar lite bara därför. Sedan ger personen intill upp ett jordskredsgarv och det är kört.

Är smärtlindrande

Skrattar gör man – så våldsamt att jag vid ett tillfälle får slut på luft och nästan segnar ner livlös på Skratteriet i Västerås.

– Till vardags brukar de flesta bara le eller fnittra när de hör något roligt, men här ska vi skratta ljudligt, instruerar yogaledaren Pauline Salzer under passets början.

Ska det här vara nyttigt? Jo, det är just vad det är. En av de första att notera det var Norman Cousins, chefredaktör för den amerikanska tidningen Saturday Review. 1964 fick han en allvarlig rygg-radssjukdom. Cousins märkte dock snart, efter att ha tittat på komedier och läst diverse kul litteratur, att humor hade en smärtlindrande effekt. Tio minuters skratt hade mildrande verkan i två timmar.

Senare har modern forskning stärkt Cousins teori. William Fry, professor i fysiologi vid Standford-universitetet i USA, anser att det finns ett tydligt samband mellan hur mycket vi skrattar och hur vi mår. Och att garvet inte är äkta spelar ingen roll.

– Hjärnan märker ingen skillnad på äkta eller konstlat skratt. Vi får samma hälsoeffekter ändå, förklarar Pauline Salzer.

Skrattade mer förr

Förutom smärtlindring anses skratt stärka både immunförsvar och lungkapacitet. Dessutom förbättras matsmältningen och blodtillförseln till musklerna ökar.

Att det är bra för kroppen märks faktiskt. Efter bara några övningar känns den märkligt uppvärmd inifrån. Det är dock en känsla som de flesta av oss inte upplever allt för ofta. I Sverige skrattar vi numera bara 6 minuter dagligen, jämfört med 18 minuter för 50 år sedan.

– I vår kultur är det nästan lite skämmigt att skratta högt, vilket är synd. Jag tycker att man ska skratta högt och ljudligt ibland. Det skadar aldrig och smittar dessutom av sig, säger Pauline Salzer.

Därför är det nyttigt att garva

Vad är skrattyoga?

6 saker som framkallar skrattsalvor

Fler länkar:

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln