Sömnlös?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-02-05

Sov bättre med KBT

Inte en natt till! Trots att du är trött ända in i märgen kan du inte somna. Känner du igen dig?

Bli din egen sömnterapeut. Med kognitiv beteendeterapi kan du komma till rätta med din dåliga sömn på 12 veckor.

Värst för unga De senaste 20 åren har sömnsvårigheterna ökat kraftigt, var fjärde svensk säger i dag att hon/han har svårt att sova. Ökningen är störst bland ungdomar mellan 16 och 24 år. I den åldersgruppen har sömnbesvär tredubblats sedan 1983, enligt SCB.

När vi nu kliver in i ett 24-timmarssamhälle ökar sömnbesvären dramatiskt. Särskilt bland yngre. Orsaken stavas stress och oro:

– Vi tar på oss mer och mer personligt ansvar, ny teknik gör oss ständigt tillgängliga. Gränsen mellan arbete och vila suddas ut, säger sömnforskaren och psykologen Marie Söderström.

Konkreta råd och verktyg

Hon har skrivit boken ”Sömn”, som låter dig bli din egen sömnterapeut. Med konkreta råd och verktyg från kognitiv beteendeterapi, KBT, kan du göra dig fri från vakna nätter på tre månader.

– KBT är den metod som visat bäst resultat på lång sikt. Vanligaste hjälpen att få i dag är sömnpiller. Mediciner fungerar på en gång du tar dem, men slutar du äta dem kommer problemen ofta tillbaka. Med KBT blir du långsamt bättre och bättre, även efter att din behandling avslutats.

Vad är KBT?

– Det är en vetenskaplig metod som kombinerar fysiologi och psykologi, kropp och själ, för att få en helhetsbild. Vad du tänker påverkar din puls, som i sin tur påverkar hur du mår och så vidare. Med tydliga hemuppgifter bryter du dåliga mönster från flera håll samtidigt. Många som kommer till mig är panikslagna. De har provat allt och tror att de aldrig mer kommer att kunna sova. Men när vi tar ett helhetsgrepp fungerar även enkla knep som inte hjälpt förut.

Går det verkligen att vara sin egen sömnterapeut?

– Ja, studier visar att det går. Men det krävs motivation.

Kan alla bli av med sina sömnproblem?

– Nej, inte alla, men de allra flesta kan bli bättre. Många blir av med sina besvär helt.

Lär dig formeln som styr din sömn

God sömn styrs av tre saker: hur länge du varit vaken, dygnsrytmen och din aktiveringsnivå.

Tänk dig tre reglage som du kan vrida på med varsitt optimalt läge där sömnen har bäst förutsättning att fungera.

Lev i nuet även om du är trött

Slappna av med alfabetet

Läs mer:

Läs också:

Ulrika Lundberg (halsa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln