Tänk innan du saltar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-21

Var försiktig med saltet.

New York har på många sätt varit trendsättande när det gäller hälsofrågor och regler kring kost. Bland annat har rökning förbjudits på restauranger och en gräns för hur mycket transfett som får finnas i livsmedel satts. Två trender som sedan spridit sig över världen.

Nu vill myndigheterna i New York också minska på innehållet av salt i färdigmat och på restauranger. Målet är att minska saltinnehållet med 25 procent i hela landet. I Sverige är också konsumtionen av salt hög. I snitt får vi i oss två teskedar per dag, det borde vara hälften så mycket. Räknat i gram bör vi få i oss högst 6 gram per dag. Mellan 60 och 70 procent av vårt saltintag kommer från färdiglagade produkter, som till exempel färdigarätter, hamburgare och charkprodukter. Produkter med nyckelhålet har lägre salthalt än andra likvärdiga produkter. Hög saltkonsumtion är kopplat till högt blodtryck, som i sin tur kan öka risken för stroke och hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs alltid innehållsförteckningen. Står det salt i början av ingredienserna så innehåller produkten mycket salt. Men ibland står det inte salt utan bara hur mycket natrium produkten innehåller. Hur mycket salt det egentligen innebär är det inte så många som känner till. För att få reda på saltinnehållet multipliceras natriumhalten med 2,5. Det vill säga om det står 0,7 gram natrium per 100 gram motsvarar det 1,75 gram salt.

Enligt Livsmedelsverket räknas hög salthalt om en produkt innehåller 0,5 gram natrium (1,25 gram salt) eller mer per 100 gram. Lite salt är 0,1 gram natrium (0,25 gram salt) eller mindre per 100 gram.