Ont i örat? Då kan du ha drabbats av öroninflammation

Uppdaterad 2018-08-23 | Publicerad 2018-07-12

Ont i örat? Då kan du ha drabbats av öroninflammation.

Vissa får det som ett brev på posten efter en förkylning. Andra drabbas aldrig.
Men öroninflammation är något man kan få hela livet. Även om det är vanligast att man drabbas som barn.

Man brukar prata om öronbarn och det är inget konstigt. En del barn drabbas av återkommande öroninflammationer. Men det är ingen sjukdom som bara drabbar barn – även om det är betydligt vanligare.

Efter en förkylning

Det vanligaste är att man drabbas av en öroninflammation efter att man varit förkyld. Förkylningsviruset gör det nämligen svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier.
Även friska personer kan ha bakterier som kan ge öroninflammation i kroppen. Men bakterierna får tillfälle att orsaka sjukdom först då virusinfektionen banat väg för dem.

Öroninflammation är den näst vanligaste infektionssjukdomen hos barn, efter förkylning. Särskilt under vinterhalvåret blir många barn sjuka.

Gör ont

Du märker oftast att du drabbats för att det gör ont i örat, framförallt när du ligger ner och ska sova. Feber och en känsla av att ha lock för örat eller att man hör sämre är andra symtom man ska hålla utkik efter.

Ibland spricker trumhinnan när du drabbas av en öroninflammation. Det är inte farligt men det kan göra ont. Då rinner det ut var i hörselgången och ut genom örat. Innan trumhinnan spricker brukar det göra väldigt ont, men när trumhinnan spruckit så minskar smärtan.

Läker ofta själv

Oftast läker en öroninflammation ut själv på några dagar. Genom att hålla huvudet högt kan du minska svullnaden i näsan och öronen vilket gör att smärtan minskar.

Det kan vara bra att också ha huvudet högt när man ska sova. Det kan du göra genom att bädda med extra tjocka kuddar eller genom att lägga en kudde under madrassen.

Du bör alltid kontakta din vårdcentral när du eller ditt barn får ont i örat. Även om de flesta läker ut själv så kan man ibland behöva antibiotika för att behandla en öroninflammation.

De som alltid ska behandlas om de har öroninflammation är

  • barn under ett år
  • barn under två år som har öroninflammation i båda öronen
  • barn över tolv år och vuxna
  • alla barn och vuxna som har sprucken trumhinna.

Rör i öronen

Barn och vuxna som drabbas av många öroninflammationer kan ibland få rör inopererade i öronen. Det gör att trumhinnan kan röra sig lättare, att det samlas mindre vätska bakom trumhinnan och att man hör bättre. Röret kan minska risken för nya öroninflammationer.

Källa: 1177.se

Följ ämnen i artikeln