Hennes barn fick antibiotika - 7 gånger i onödan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-01-13

Öroninflammation, konstaterade läkaren och skrev ut penicillin till Elisa, 6. Det var sjunde gången hon åt antibiotika för öronen – på sju månader.

Men Elisa hade aldrig haft öroninflammation.

– Det är förskräckligt, jag har varit förbannad i ett år nu, säger mamma Mitzi Åhlander.

Läkarna på vårdcentralens jourmottagning utanför Stockholm tittade snabbt på lilla Elisa och konstaterade öroninflammation. I ett år hade hon lidit av återkommande öronproblem.

– Elisa hade så ont att hon skrek av smärta, säger Mitzi Åhlander.

Vid varje besök skrev läkarna ut antibiotika. Varje gång åt Elisa upp kuren. Vid jul 2008 hade hon ätit antibiotika sju gånger på sju månader. När öronproblemen kom tillbaka i början av 2009 krävde Mitzi Åhlander att få träffa en specialist. Nu skulle problemet få ett slut - lilla Elisa skulle operera öronen.

Hade aldrig haft öroninflammation

Mötet med öronspecialisten kom som en chock. Efter en utförlig undersökning konstaterade han att Elisa aldrig hade haft öroninflammation.

– Han kunde se det på hennes trumhinna, berättar Mitzi Åhlander.

Den riktiga orsaken var att Elisas tonsiller tryckte på öronen. Specialisten sade att det hade räckt med nässpray och alvedon för att bota Elisas smärta. Och mycket riktigt. Med alvedon och nässpray mådde Elisa bra. Då försvann smärtan och hon kunde äntligen sluta gråta.

Mitzi Åhlander är förbannad - 5-åriga Elisa hade fått sju kurer penicillin, helt i onödan.

– Det kändes som ett slag i magen.

Förstör immunförsvaret

Hon är besviken på läkarna och orolig för sin dotters hälsa. Orosmolnen är många.

– Tänk om penicillinet har förstört hennes immunförsvar? Kommer antibiotika att verka på henne om hon skulle blir riktigt sjuk?, frågar sig Mitzi.

Nästa gång en läkare ordinerar penicillin till Elisa kommer Mitzi Åhlander att be om second opinion. Det råder hon alla att göra.

– Det går inte att lite på vården. Det verkar som att läkare skriver ut penicillin för att spara tid i stället för att undersöka patienten noggrannare.