Alla soffpotatisars dröm - tänk dig stark

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-22

Soffpotatisens dröm har besannats. Nu kan du träna dina muskler utan att lyfta ett finger.

Forskare i USA har kommit fram till att muskler kan stärkas genom tankekraft.

Det ger nytt hopp för rehabilitering av till exempel strokepatienter.

Mental träning har tidigare använts av idrottsmän för att förbereda sig psykiskt för tävlingsmoment. Men nu visar det sig att den även kan ha en fysisk effekt.

Genom att tänka dig in i hur du motionerar stärks musklerna.

Musklernas rörelser styrs av impulser från närliggande motoriska nervceller, som i sin tur styrs av elektriska impulser från hjärnan. Styrkan i de impulserna avgör hur mycket muskeln aktiveras.

- Det tyder på att du kan öka muskelstyrkan enbart genom att skicka en starkare signal från hjärnan till de motoriska nervcellerna, säger Guang Yue, motionsfysiolog vid Cleveland Clinic Foundation i Ohio till New Scientist.

Mentala bicepsövningar

Tidigare forskning som Yue och hans kollegor genomfört visar att det går att stärka en muskel i lillfingret som det använder för att röra sig i sidled, genom en visualiseringsövning. Den här gången ligger fokus på biceps.

Tio försökspersoner mellan 20 och 35 år fick föreställa sig hur de spände biceps så hårt de kunde under övningar fem gånger i veckan. Hjärnaktiviteten mättes under försöken, och även de elektriska impulserna i armens muskler mättes för att kontrollera att försökspersonerna inte spände sig.

Varannan vecka mättes sedan muskelstyrkan. De försökspersoner som tänkt på att de tränat biceps ökade sin muskelstyrka med 13.5 procent efter några veckor. Ökningen bibehölls även tre månader efter att träningen upphört.

- Den här ökningen beror nog mer på att man övar upp nervbanorna till musklerna än att den faktiska muskelstyrkan ökar. Maxstyrkan varierar dessutom hos en individ vid olika psykiska tillstånd, säger Lars-Eric Uneståhl, expert på mental träning, till aftonbladet.se.

- Den stora möjligheten med mental träning är att man kan lära sig att bättre utnyttja det kroppen redan har lärt sig, tillägger han.

Rehabilitering av strokepatienter

Nu hoppas Ohio-forskarna att kunna uppnå samma resultat med äldre försökspersoner. I så fall skulle den här metoden kunna användas vid rehabilitering när patienterna är för svaga för att träna fysiskt, till exempel efter stroke.

Men Peter Clough, sportpsykolog vid Hulluniversitetet, varnar för att byta ut fysisk träning mot mental.

- Muskelstyrka är bara en effekt av motion. Att bara bygga upp musklerna gör dig kanske snyggare, men det är inte det motion handlar om, säger han till BBC News.

- Folk behöver uppmuntras till att träna aerobics som ökar pulsen till 70 procent av maxvärdet under 20 minuter tre gånger i veckan. Det är sånt som får dig att leva längre, tillägger han.

Lotta Holmström

Följ ämnen i artikeln