Uppdaterad 2022-03-01 | Publicerad 2021-09-23

När Elisabeth Svensson uppnådde sitt stora ekonomiska mål blev känslan inte den hon förväntat sig.

I stället för eufori infann sig en känsla av tomhet – och meningslöshet.

– Plötsligt hade jag inte längre ett tydligt mål. Sedan kom skammen.

Redan i tidig ålder blev Elisabeth Svensson, 36, intresserad av pengar. Från hur hennes föräldrar pratade förstod hon att pengar inte var något som fanns i överflöd hemma.

– Pengadiskussionerna hemma kom ofta ur ett bristtänk. Därför har jag alltid avskytt begränsningar och att bli tillsagd vad jag kan och inte kan göra, säger Elisabeth Svensson.

Redan då, som barn, började Elisabeth att fantisera om att bli rik när hon blev stor. Tolv år gammal bad sin mamma att köpa H&M-aktier åt henne. Elisabeth började spara, föra kassabok och sommarjobba.

”Att göra pengar av pengar” blev ett av hennes största intressen och starten på en livslång resa.

Gjorde ett klassiskt nybörjarmisstag – förlorade allt

I 25-årsåldern tog Elisabeth det riktiga klivet ut på börsen. Hon hade då precis börjat läsa på för att lära sig mer om börsen och investeringar i aktier – och gjorde ett klassiskt nybörjarmisstag: la alla ägg i samma korg.

Elisabeth förlorade allt.

– Jag gick all in i ett investmentbolag, som jag hade läst skulle vara en trygg och bra investering. Att marknaden är mycket mer komplex än så var inget jag förstod då. Eller att jag som lekman varken kan eller bör försöka slå marknaden, säger hon.

Det blev en lärdom och hon slutade tro att hon kunde förutspå marknaden bättre än någon annan.

– Så snart jag insåg mina egna begränsningar tog investeringarna fart.

Elisabeth var då student med deltidsarbete på bank – med ungefär 13 000 kronor i månaden att leva på. När hon sedan började arbeta heltid behöll hon samma utgiftsnivå och satte allt överskott i investeringar.

– Många tror dock att man behöver massor av pengar för att börja investera, vilket absolut inte är sant. Det är viktigare att börja tidigt och att månadsspara om det så är 100 kronor i månaden. Forskning har visat att den som försöker tajma marknaden, det vill säga gå in på botten och sälja på toppen, oftast har sämre avkastning än den som månadssparar. Förutom att månadsspara är tid din bästa investeringsvän.

Elisabeth är utbildad civilekonom och arbetade länge inom finans. Men eftersom hon aldrig hade något egentligt intresse av att förbättra ett företags ekonomi bytte hon därför helt riktning och arbetar idag med människor och mjuka värden som agil projektledare inom IT.

Miljonär vid 31

Redan som barn blev Elisabeth Svensson intressera för pengar och sparande. Några månader efter sin 30:e födelsedag nådde hon sin första miljon.

Den första miljonen nådde Elisabeth ett år och fyra månader efter sin 30:e födelsedag.

– Det var lite surt då jag haft som mål att bli miljonär innan 30.

Samma dag som Elisabeth nådde målet satte hon upp ett nytt. Excelfilen där hon följer upp hela sin ekonomi döpte hon om till ”Nästa mål 2 miljoner till frihetsmaskinen”. Men på whiteboardtavlan hemma i radhuset i Malmö, där hon bor med sin man och deras två katter, skrev hon: ”$-miljonär innan dec 2025”.

Enligt Elisabeths beräkningar var det realistiskt att, tillsammans med sin man, bli dollarmiljonär först efter hon fyllt 44.

– Jag brukar alltid sätta mina mål med visionen att sikta mot stjärnorna, så når man åtminstone till trädtopparna.

I våras stod det klart att paret skulle nå sin första dollarmiljon redan i år, åtta år tidigare än beräknat.

Tappade livsgnistan

Men den stora euforin över att ha uppnått en dröm infann sig inte alls. Tvärtom.

– Det var det lite som att luften gick ur. Målet hade varit som en stor ledstjärna genom i stort sett hela mitt vuxna liv, säger Elisabeth.

Känslan hon fick när hon blev mångmiljonär beskriver hon i stället som att ”livsgnistan släcktes”.

Tankarna hopade sig i huvudet: vem är jag?”, ”vad står jag för egentligen?”, ”vad vill jag göra med mitt liv?” och ”varför känner jag ingen livsgnista längre?”

Vad skulle hon sträva efter nu som skulle få det att kittlas så där härligt i maggropen?

Samtidigt handlade Elisabeths blogg ”RikaKvinnor.se” om resan till ekonomisk frihet och en hållbar rikedom. Vilken väg skulle bloggen ta nu, när målet var uppfyllt?

Elisabeth tog en lång paus från bloggandet eftersom allt hon kom på att skriva ”kändes totalt meningslöst eller blasé”.

Öppnade upp om känslorna på sin blogg

Elisabeth Svensson driver bland annat bloggen RikaKvinnor.se.

Först efter fyra månaders tystnad skrev hon ett nytt inlägg på bloggen. Texten kom att handla om just dessa frågor och tankar, som hon beskrev som extra svåra att bära, när livet är mer än hon någonsin vågat drömma om.

Jag har en fantastisk man som jag älskar över allt annat, och han älskar mig villkorslöst. Vi har fantastiska familjer som ställer upp i vått och torrt. Vi bor i drömhuset, odlar vår egen mat och har dessutom utökat familjen med två små ljuvligt bedårande pälsbollar.

”Jag ”borde” med allt detta i bagaget, känna glädje, eufori och tacksamhet. Ändå har jag mest känt meningslöshet och tomhet. Och med detta kom skammen över att må dåligt när allt egentligen är så fantastiskt bra och det inte finns något överhuvudtaget att må dåligt för.

Att öppna upp och berätta om känslorna var inte självklart.

– Såklart är det tudelat, en del av mig vill bara vara anonym eftersom jag vet vad den här typ av inlägg kan leda till för respons, och såklart finns det en annan del i mig som struntar i andras åsikter och primärt ser det som mitt syfte att få inspirera flera.

Elisabeth berättar att hon hittills enbart har fått positiv respons på inlägget.

– Många följare har hört av sig och tackat för min öppenhet eftersom många känner igen sig i känslan. Sådant gör att jag vill fortsätta att dela med mig av både upp- och nedgång. För livet är inte antingen eller utan både och.

Har du något nytt ekonomiskt mål i dag?

– För egen del har jag inte längre några direkta ekonomiska mål, en eller tio miljoner till kommer inte göra mig varken lyckligare eller rikare på insidan, säger Elisabeth och fortsätter:

– Jag känner däremot stor motivation att hjälpa, primärt kvinnor, till ett rikare liv, oavsett vad man väljer att lägga för värdering i ordet rikedom. Bland annat genom att skapa möjligheter för fler att ta del av den typ av investeringar som jag tacksamt nog fått möjlighet till. Det ser jag som mitt nästa viktiga mål som också går i linje med mina värderingar.

Just ordet ”rikedom” kan ha så många olika betydelser beroende på vilket perspektiv vi väljer att ta, konstaterar Elisabeth. För henne har rikedom framför allt med inre välmående att göra och i dag ser hon det som är den viktigaste pusselbiten för ett bra liv.

– Även om pengar i sig inte gör oss lyckliga så kan de lösa många praktiska problem och ge en känsla av trygghet och frihet. Men även om vi når våra ekonomiska mål betyder inte det att alla våra inre problem blir lösta. Snarare blir det en förstärkare. Därför är det viktigt att jobba med sig själv, sin medvetenhet, sina relationer och andra områden i livet. För om vi inte är lyckliga utan pengar, blir vi inte heller lyckliga med dem, säger Elisabeth Svensson.

 

Här är Elisabeths investeringsstrategi

  1. Månadssparar i indexfond
    ”Den strategi jag använder är det som forskningen också bekräftar är bästa sättet för de allra flesta att investera på. Nämligen att månadsspara i en billig global, gärna hållbar, indexfond.”
  2. Starkt nätverk
    ”I mitt fall har jag dessutom kunnat avvika från index eftersom jag haft turen att känna personer med rätt nätverk för att få möjlighet till investeringar som annars inte är tillgängliga för oss småsparare.”
  3. Fastighetsinvesteringar
    ”Basen i mitt sparande är billiga, globala och hållbara indexfonder som jag månadssparar i via fondroboten ”Lysa”, tillsammans med olika typer av fastighetsinvesteringar.”
     

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET