”Utbrändheten blev en väckarklocka – nu kan jag gå i pension vid 55”

Min aktieresa: Monica, 54, it-konsult, Stockholm

Monica Sjödin var en 49-årig högavlönad, ensamstående mamma med ett allt högre arbetstempo när kroppen till sist sa ifrån.

Under sjukskrivningen för utmattningsdepression bestämde hon sig att förändra sitt liv – och att kunna gå i pension när hon är 55.

– Jag tänkte: Fan, det här är inte hållbart. Jag måste bli fri, säger hon.

Nu i september fyller Monica Sjödin 55 år.

Det är också precis den tidpunkt som hon satte upp som mål för sin tidiga pension, när hon bestämde sig att förändra sitt liv från grunden.

Beslutet kom i samband med att hon blev sjukskriven hösten 2015. Hon hade jobbat på sitt dåvarande jobb i cirka 15 år och genom åren hade arbetstempot bara ökat och ökat.

En dag tog det stopp. Helt stopp.

– Jag jobbade som it-projektledare och jobbade på tok för mycket. Det var många tjänsteresor och ofta 60–80 timmar arbete i veckan. Till slut sa kroppen ifrån och jag fick en utmattningsdepression, säger Monica Sjödin.

I början hade hon svårt att acceptera diagnosen.

– Jag grät och grät. Jag var så trött och sov cirka 16 timmar per dygn i ett par månader.

Levde från lön till lön

Men sakta började Monica ta sig tillbaka.

Och när hon väl orkade tänka på framtiden igen insåg hon att hon behövde förändra sin vardag – i grunden. Valfrihet, att kunna välja att behöva jobba eller inte, blev plötsligt väldigt viktigt.

– Jag ville ha en enklare tillvaro. Mindre stress och att inte bara leva för att jobba.

Målet blev att kunna gå i pension redan vid 55. Om hon skulle vilja det.

Men för det behövdes en ekonomi som hon inte hade. Monica hade då just fyllt 49 år och hade knappt några besparingar, utöver sin bostad.

– Jag tjänade bra, men jag levde från lön till lön. Pengarna rann iväg och mycket lades på radhuset.

 

MISSA INTE: FOMY:s nya Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Efter att ha tittat på minpension.se kunde hon konstatera att om det skulle vara svårt att nå målet med en prognos som visades där. För att det skulle vara möjligt skulle hon behöva lära sig mer, ändra sin konsumtion, spara mer och helt enkelt göra allt annorlunda.

Den stora livsförändringen blev ett projekt som Monica döpte till ”Financial Freedom 55”.

– Det som började som ett projekt, blev en hobby som blev en passion och delvis det jag jobbar med i dag.

Projektet bestod av olika delar. En av dem var att Monica började följa sina pengar (alla intäkter och kostnader) och satte upp mätbara mål varje halvår.

I den delen ingick bland annat:

Sälja, slänga, skänka ägodelar som hon inte behövde och bara äga det som tillförde nytta eller glädje.

– Jag hittade KonMarie och använde mig av den metoden.

Minska kostnader.

Öka sitt sparande, sparade direkt när lönen kom in.

– Det var prio 1. Jag sparade löneökningar, traktamenten och alla pengar som kom in.

Öka inkomster.

Downsiza: sålde sitt radhus, köpte en lägenhet.

– Jag gjorde det för att kunna hjälpa sonen med insatsen till hans lägenhet och köpa en billigare lägenhet närmare stan till mig. Det gav lägre totala boendekostnader.

”Börsen är en dramaqueen”

Monica Sjödins resa för att bli ekonomiskt fri började med när hon blev utbränd. ”Hur brutalt det än låter var det nog det bästa som kunde hända mig”, säger hon.
Monica Sjödins resa för att bli ekonomiskt fri började med när hon blev utbränd. ”Hur brutalt det än låter var det nog det bästa som kunde hända mig”, säger hon.

En annan del var att börja investera på börsen. Det kom Monica fram till efter att ha gått på olika föredrag.

– Där visade de olika sätt att investera. Då var det börsen som gav bäst avkastning och en bra passiv intäkt.

Intresset för börsen fanns hos henne sedan tidigare, men hon kunde inget om det. Ingen i hennes bekantskapskrets pratade om investeringar. Och eftersom hon själv inte var uppvuxen med det tänket så var det en värld hon aldrig kom i kontakt med. Steg ett var därför att lära sig hur det fungerade.

– Jag slukade allt jag kunde om investeringar – bloggar, poddar, event, utbildningar, Facebookgrupper. Jag gick också på många av Aktiespararnas event och en ettårig utbildning inom swingtrading. Jag upptäckte FIRE* och gillade mycket av det tänket.

Monica berättar att hon i början var ganska osäker på börsen, gjorde många misstag och gick för mycket på magkänsla. Som när hon vid ett tillfälle la in ett större belopp på börsen efter att ha lyssnat på ”time in the market, beats timing the market”.

Efter det kom en korrektion. På kort tid tappade hon 15 procent av värdet.

– Jag kunde inte sova på nätterna och sålde sedan av hälften på botten. I dag hade jag valt att dela upp beloppet i flera insättningar över en längre tid i stället.

Eller när hon tyckte att de stora bolagen utvecklades för långsamt och i stället köpte små förhoppningsbolag och strukturerade produkter.

– Big mistake! Det får jag se som läropengar. Börsen är en dramaqueen och man behöver ha förståelse för det och inte låta sig dras med, säger hon.

Sparar även utanför börsen

Så här är Monicas investeringsstrategi nu:

Månadsspara 

Vid börskrascher/korrektioner – ligg kvar och försök i stället att stoppa in mera pengar.

Spara brett både på och utanför börsen, så att inte hela min ekonomi är beroende av hur det går på börsen.

Följ upp varje vecka och månad.

Utvärdera strategin löpande.

– Corona prövade mitt och mångas andras nerver när pengarna man stoppade in bara försvann dagen efter. Jag ser inte att jag ska försöka tajma marknaden, men däremot utnyttja felprissättningar eller större sättningar.

Slutade på sitt jobb – öppnade eget

När Monica så småningom återvände till jobbet konstaterade hon snart att hon inte ville fortsätta där. Efter ytterligare ett år på jobbet och startade i stället eget, som projektledarkonsult.

– Det var det absolut bästa jag någonsin kunnat göra. Det ökade på intjäningstakten samtidigt som jag kunde jobba mindre och vara mera fri. Jag jobbar betydligt mindre i dag och jag tycker att varje dag är en bra dag!

Vad sparar du i nu?

– Just nu är det mest fonder för min del, då aktier tar mer tid. Tanken är att återuppta aktiehandeln och då framför allt swing-trading när jag drar ner på arbetet.

– Jag månadssparar i både breda och nischade fonder. Största innehaven är svenska småbolagsfonder då de över tid har överpresterat jämfört med större bolag.

I dagarna fyller du 55. Hur långt har du kommit med din plan?

– Jag är i mål ekonomiskt, vilket känns helt otroligt! Jag kommer att börja ta ut några av mina tjänstepensioner här i höst.

För trots att Monica kan det, så väljer hon att inte gå i pension just nu. I stället kommer hon att trappa ned gradvis, för att inom något år bara jobba någon dag i veckan med sitt bolag.

Och numera har hennes syn på utbrändheten som hon drabbades av för sex år sedan förändrats.

– Tittar jag i backspegeln så kan jag konstatera att det, hur brutalt det än låter, nog var det bästa som kunde hända mig, säger Monica Sjödin.

 

Fotnot: FIRE (Financial Independence, Retire Early) är ett koncept/en livsstil då man sparar så mycket som möjligt under arbetsåren med målet att bli ekonomiskt oberoende och gå i pension i förtid, det vill säga spara ihop nog med kapital för att kunna leva på ränta och avkastning livet ut.

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Så kan du gå i tidig pension – Monicas 14 bästa tips

 1. Var tydlig med dig själv om varför du vill uppnå det du vill uppnå. Vad är det du kommer att göra då, som du inte kan, hinner eller prioriterar att göra i dag? 
 2. Följ upp hur mycket du kostar i dag.
 3. Uppskatta hur mycket du kommer att kosta när du går i pension.
 4. Gör en pensionsprognos på minPension.se.
 5. Räkna ut hur mycket pengar som saknas.
 6. Se över dina pensioner för att optimera resultatet (till exempel byt från traditionell förvaltning till fondförsäkring för att ha möjlighet till högre avkastning och se över överlevandeskyddet).
 7. Skapa en plan med tydliga mål hur du ska tjäna in pengarna.
 8. Dra ner på kostnader, se över och omförhandla lån och abonnemang. Veckohandla mat.
 9. Var inte för hård mot dig själv, utan spara in på allt onödigt, men låt det som ger glädje få kosta (inom rimliga gränser).
 10. Öka inkomsterna.
 11. Kom igång och investera.
 12. Om du redan investerar, se om du kan öka avkastningen (utan att ta för stora risker).
 13. Löneväxla (om du är priviligierad nog att tjäna så pass bra).
 14. Sälj, skänk och släng det som du inte behöver. Färre saker att underhålla ger mer energi i vardagen och lägre kostnader på sikt.
 15. Följ upp dina mål månadsvis och öka på sparandet/intäkterna varje år.
 16. Var beredd att omvärdera dina mål.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET