Många barn drabbade av lunginflammation

Symtomen att hålla koll på

Publicerad 2024-02-20

Många barn i Sverige har drabbats av lunginflammation de senaste veckorna. Här svarar barnläkaren Jonas F Ludvigsson på vanliga frågor om sjukdomen.

Jonas F Ludvigsson.

Vad är lunginflammation och hur vanligt är det?

– Lunginflammation kallas med ett annat ord för ”pneumoni”. Det är en vanlig dödsorsak i fattiga länder men dödsfall bland barn i Sverige är extremt sällsynta. Däremot drabbas faktiskt ganska många svenska barn av lättare lunginflammationer. De flesta barn som får sjukhuskrävande lunginflammationer är små barn (dagis/förskoleåldern) och när barn börjar första klass så har i genomsnitt 1 barn haft en ”rejäl lunginflammation”. Även om lunginflammation kan bero på virusinfektioner (så här års av exempelvis RS-virus) menar vi oftast ”bakteriella lunginflammationer” när vi talar lunginflammation.

Vilka symptom får barnet vid lunginflammation?

– Barn med lunginflammation har vanligen feber, hosta och är andfådda. En tumregel kan vara att i stort sett alla barn som har 60 andetag per minut andas alltför fort, men även vid lägre andningsfrekvens kan man ha lunginflammation. Det finns också andra sjukdomar som leder till snabb andning, till exempel astma, RS-virus, influensa, men med samtidig feber ökar risken för lunginflammation. En del barn får ont av lunginflammationen, exempelvis i bröstet eller i magen (nedre delen av lungan gränsar mot magen). Större barn – i synnerhet de som får en mykoplasma-lunginflammation – klagar också över huvudvärk.

Vad gör man inom vården när ett barn har misstänkt lunginflammation?

– Det viktigaste vi gör är att fråga ut föräldern om barnets symptom, undersöka barnet och se hur det mår inklusive att studera barnets andning. På sjukhus mäter vi ofta barnets syremättnad. Ibland kontrollerar vi ett blodprov, CRP (vilket ofta är kraftigt förhöjt vid en bakteriell lunginflammation). Är vi osäkra på diagnosen eller barnet är mycket sjuk gör vi också lungröntgen.

Finns det några särskilda grupper som löper extra hög risk att drabbas?

– Ja, barn med hjärnskador har en förhöjd risk att drabbas, sannolikt för att de oftare sväljer fel eller har reflux. Även barn som är födda flera månader för tidigt, barn som fått diagnosen immunbrist och barn med vissa typer av svåra hjärtfel löper en ökad risk för lunginflammation. Att ett barn har blåsljud på hjärtat är dock ingen riskfaktor. Även barn som är nedsatta av en rejäl virusinfektion, t.ex. RS-virus eller influensa, löper en ökad risk att detta ska övergå i en lunginflammation.

Hur behandlar man lunginflammation hos barn?

– Till mindre barn ger vi ofta vanligt penicillin eller amoxicillin, medan större barn ibland ges Erymax. Barn som är svårt sjuka kan behöva extra syrgas och uppvätskning men det är ovanligt. Få barn behöver antibiotika i blodet.

Hur kan jag skydda mitt barn mot lunginflammation?

– Genom att inte träffa andra som är sjuka, och att själv hålla sitt barn hemma om det är sjukt. Att tvätta händerna är bra och att hosta/nysa i armvecket istället för rakt ut. Som vuxen kan man också låta bli att röka eftersom föräldrars rökning ökar risken för lunginflammation hos barnet.

Följ ämnen i artikeln