Vi ska ha världens bästa sjukvård

Socialdemokraterna: Nu investerar regeringen över 9 miljarder på en mer tillgänglig sjukvård

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringen investerar nu totalt 9,4 miljarder för att stärka svensk hälso- och sjukvård. Förutom den uppdaterade kömiljarden storsatsar vi på vårdens medarbetare. Vi lägger grunden till en primärvårdsreform som ska stärka Sveriges vårdcentraler, vi utvecklar cancervården och tar krafttag mot psykisk ohälsa, skriver Lena Hallengren och Kristina Nilsson (S).
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet/TT
Regeringen investerar nu totalt 9,4 miljarder för att stärka svensk hälso- och sjukvård. Förutom den uppdaterade kömiljarden storsatsar vi på vårdens medarbetare. Vi lägger grunden till en primärvårdsreform som ska stärka Sveriges vårdcentraler, vi utvecklar cancervården och tar krafttag mot psykisk ohälsa, skriver Lena Hallengren och Kristina Nilsson (S).

DEBATT. Sverige har världens bästa vårdpersonal. Men många människor tvekar i dag på om de kommer få hjälp i rätt tid. Därför investerar vi nu stort i att göra vården mer tillgänglig i hela Sverige. Vi vill korta vårdköerna med bland annat en uppdaterad kömiljard.

Kommer jag tvingas armbåga mig fram? Kommer vi sitta för länge på en stökig akutmottagning? Kommer resorna till sjukhus eller vårdcentraler bli för långa i framtiden? Samtidigt som kvaliteten i svensk sjukvård faktiskt håller världsklass känner många svenskar en oro om de får vård i tid.

Vi tar den oron på allvar. Och vi behöver därför bedriva krig mot köerna och för en mer tillgänglig vård i hela Sverige. Det är en svår strid. Men vi tar den, eftersom sjukvården är grundläggande i ett starkt samhälle. I det ska rätten till en förstklassig sjukvård, oavsett plånbok, kön eller bostadsort, vara en självklarhet. Vi vill att Sverige ska ha världens bästa sjukvård – för alla.

Den uppdaterade kömiljarden är en bärande del av regeringens satsning på en mer tillgänglig sjukvård. Men den ingår i en bredare helhet.

Regeringen investerar nu totalt 9,4 miljarder för att stärka svensk hälso- och sjukvård. Förutom den uppdaterade kömiljarden storsatsar vi på vårdens medarbetare. Vi lägger grunden till en primärvårdsreform som ska stärka Sveriges vårdcentraler, vi utvecklar cancervården och tar krafttag mot psykisk ohälsa.

I den uppdaterade kömiljarden tar vi hänsyn till att olika delar av Sverige har olika förutsättningar. Den gamla kömiljarden drog alla regioner över en kam. Oavsett utgångsläge mättes landstingen mot samma mål. Det var mycket svårt för många landsting att få del av pengarna.

Med vår uppdaterade modell ser vi till att varje landsting som kortar sina väntetider jämfört med föregående år får del av kömiljarden. Det är mer logiskt och mer rättvist, och det ger en skjuts till arbetet med tillgänglighet i hela Sverige. Det ska alltid löna sig att korta väntetider i vården, och i hela landet ska man jobba med att korta köerna.

I vår uppdaterade kömiljard öronmärker vi dessutom medel till landstingen för att avsevärt förbättra sin rapportering om väntetider. Till exempel vad gäller återbesök. Det är nödvändigt för att ytterligare kunna förbättra kömiljarden, så att den bättre tar hänsyn till behoven hos personer med kronisk sjukdom. Vi vill att arbetet för tillgänglighet ska komma alla till del.

Vi kan vidta de här åtgärderna tack vare Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de Gröna. Det är bra att det finns ett stöd i riksdagen för kraftfulla reformer för att stärka välfärden i hela landet.

När du behöver det som mest, då ska samhället finnas där. Du ska vara trygg med att Sveriges skickliga läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter finns där för dig. Med bland annat en uppdaterad kömiljard investerar vi för en bra vård, i tid, utan långa köer. Vi tar kampen för en jämlik och tillgänglig vård i hela landet.

Så bygger vi ett starkare samhälle – ett tryggare Sverige.

Lena Hallengren, socialminister (S)
Kristina Nilsson, vice ordförande socialutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE