Debatt

S, ni sviker Sveriges cancerpatienter

Moderaterna i slutreplik om cancervården i Sverige till Socialdemokraterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehöll inga tydliga förslag på hur cancerstrategin ska uppdateras. Den här mandatperioden riskerar bli ytterligare fyra förlorade år i kampen mot cancer, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M).

Foto: Fredrik Wennerlund
DEBATT

SLUTREPLIK. Lena Hallengren och Socialdemokraterna sviker Sveriges cancerpatienter. I valet 2014 lovade statsminister Stefan Löfven att alla cancerpatienter skulle få vård inom fyra veckor. Det löftet är långt ifrån uppfyllt.

I stället för att vidta konkreta reformer, har S-regeringen och stödpartierna försenat det viktiga arbetet med att uppdatera den framgångsrika nationella cancerstrategin som den moderatledda regeringen införde 2009.

Ingen ska behöva dö i en vårdkö. Men när Socialdemokraterna styrde under förra mandatperioden mer än fördubblades vårdköerna. I stället för att lyssna på Moderaternas krav om mer prestationsbaserade resurser för att minska vårdköerna, avskaffade Lena Hallengrens parti den framgångsrika kömiljarden.

Tack vare Moderaterna och Kristdemokraterna gäller en statsbudget för 2019 som återinför kömiljarden för att korta vårdköerna, samt tillför resurser för uppdatera den nationella cancerstrategin.

Därmed har det funnits goda förutsättningar för regeringen att påbörja arbetet med en ny cancerstrategi sedan den 1 januari i år. Tyvärr har inget hänt.

Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna innehöll inga tydliga förslag på hur cancerstrategin ska uppdateras. Inte heller vårbudgeten, som samma partier står bakom, innehöll reformer i rätt riktning.

Den här mandatperioden riskerar att bli ytterligare fyra förlorade år i kampen mot cancer. Det är ett svek mot Sveriges cancerpatienter.


Camilla Waltersson Grönvall, Socialpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT Sveriges cancervård är ovärdig – korta köerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i vården

Moderaterna

Camilla Waltersson Grönvall

Cancer

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Socialdemokraterna