Människor är här – nu behövs konkret politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

Kommuntoppar (C): Varken SD eller regeringen tar ansvar för integrationen

Flyktingar som går till fots genom Danmark för att nå Sverige.

DEBATT. Vi var många som satt bänkade framför Aktuellt när Annie Lööf och Jimmie Åkesson debatterade integration (3/9). Åkesson tuggade på som vanligt i sina inkörda spår. Invandringen måste minska drastiskt och Sverige bör hjälpa till i krigszonernas närområden.

Annie Lööf hade ett annat perspektiv. Sverige ska förstås bidra med hjälp till flyktingläger, som vi redan gör. Men framför allt pratade hon om den situation som råder i Sverige, med tusentals flyktingar som knackar på vår port – och människor som redan är här men inte fått möjligheten att ta sig in i samhället.

Medan Åkesson klargjorde att han inte vill ta ansvar, så lyfte Lööf fram konkreta förslag för att flyktingar tidigt ska lära sig språket, komma i sysselsättning och få en bostad. Kort sagt pratar Centerpartiet integration, medan SD inte har en enda åtgärd för att få in de nyanlända i samhället. Åkesson duckade den frågan gång på gång.

För oss som styr kommuner runt om i Sverige är denna handfallna hållning både obegriplig och ansvarslös. Förslag om att skicka mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR hjälper inte oss. Våra prioriteringar stavas språk, sysselsättning, bostad och skola. Här har Åkesson inga svar. Och hans partikamrater ute i landet har samma inställning. SD-politikerna i våra kommuner pratar inte heller integration, utan stirrar sig blinda på frågan om minskat mottagande.

Argumentet att i stället hjälpa på plats är inte ens realistiskt. De flyktingläger som finns i länderna kring Syrien är överfulla och har stora problem, som brist på mat och sjukdomar som sprids. Inte ens UNHCR tycker att det är en bra idé att fler flyktingar hamnar där, utan uppmanar Europa att ta emot fler.

De som lyckas ta sig till Sverige är här vare sig vi vill eller inte. Att skicka dem till ett flyktingläger i Mellanöstern är inte ens möjligt. Det går inte att hänvisa en flykting till ett läger nära krigsområdet, utan personen måste i så fall skickas tillbaka till det land där han eller hon är medborgare – alltså landet som personen flydde från. Att skicka dem till den aggressiva regimen i Syrien eller rakt i händerna på IS-terrorister är inte ett alternativ.

Vi står med andra ord inför ett faktum. Tusentals människor måste lära sig hur det svenska samhället fungerar, utbildas i svenska, få en bostad och så snabbt som möjlighet komma in på arbetsmarknaden. Här måste vi ge svar.

Minst lika oroande som SD:s brist på integrationspolitik är den rödgröna regeringens agerande. Efter ett år av nästan kompakt tystnad lade de i går fram några förslag på integrationsområdet. Men de silar mygg och sväljer kameler. Ska vi få fler nyanlända i arbete måste det också finnas fler jobb. Det är därför obegripligt att regeringen riktar 80 procent av sina skattehöjningar, hela 27 miljarder, mot jobben.

Vi i Centerpartiet tänker tvärtom. När fyra av fem jobb skapas av småföretag ser vi det som en självklarhet att lägga fram en politik som underlättar för dem. Färre regler, lägre avgifter och billigare att anställa – så skapar vi förutsättningar för fler jobb, inte minst för nyanlända.

Centerpartiet anser vidare att kommunerna ska få full kompensation för de ökade kostnader som flyktingmottagandet innebär. Det borde vara kommunerna, inte staten, som ska ha makten över mottagandet, och mottagandet borde bli jämnare mellan kommunerna.

Med dessa reformer som grund kan man sedan sätta in kraftfulla integrationsåtgärder, såsom C-förslagen om tidigare språkinlärning, sysselsättning och validering av utbildning från dag ett, första boende-garanti och utökad samhällsorientering. Vi tar ansvar för integrationen, i motsats till Sverigedemokraternas verklighetsfrånvända agenda och regeringens brist på jobbskapande förslag.

Mari-Louise Wernersson,

kommunstyrelsens ordförande (C) i Falkenberg

Leif Sandberg,

kommunstyrelsens ordförande (C) i Tomelilla.

Christina Davidson,

kommunstyrelsens ordförande (C) i Nybro

Åke Carlson,

kommunstyrelsens ordförande (C) i Uppvidinge

Tomas Mörtsell,

kommunstyrelsens ordförande (C) i Storuman

Martin Carling,

kommunstyrelsens ordförande (C) i Dals-Ed