Hoppa ner från era höga löner, politiker

Ulla Andersson: Gapet mellan välbetalda folkvalda och fattigpensionärer är för stort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2018-02-21

Många kvinnor oroar sig när det orangea kuvertet dimper ner i lådan. Nu behöver Sverige göra om pensionssystemet, skriver debattören.

DEBATT. Nu dimper det orangea kuvertet ner i brevlådan igen. Och stressnivån ökar och klumpen i magen tilltar.

För beskedet är för de allra flesta beskt. Inte minst för oss kvinnor.

Och det kanske är därför färgen på kuvertet är orange.

Är det en ironisk slump eller en undermedveten avsikt som gjort det orangea kuvertet just orange? Bedrövligt talande är det i alla fall. Förr hette färgen brandgul, en signal för fara. Något att vara rädd för. Och när undersköterskan som slitit hela livet med att ta hand om sjuka och gamla med darrande händer ska öppna det orangea kuvertet är det tyvärr ofta rädsla det handlar om.

Rädslan att inte kunna betala både hyran och elräkningen.
Rädslan att inte kunna laga tänderna.
Rädslan att inte ha råd med medicinerna.
Rädslan att inte kunna köpa födelsedagspresent till barnbarnen.

Rädslan att vara beroende av en man, av de vuxna barnen, eller av Stadsmissionen och Frälsningsarmén.

Samtidigt som den allmänna pensionen höjts med blygsamma 26 procent sedan 2003, kan Vänsterpartiet visa att riksdagsledamöternas arvoden under samma period höjts hela 45 procent, från 45 000 kronor i månaden till 65 000.

Avståndet mellan den som är folkvald och den som väljer ska inte vara för stort. Lever man i olika ekonomiska världar så tar man också andra ekonomiska beslut.

Därför vill vi sänka riksdagsledamöternas löner med 20 000 kronor och vi var det enda parti som röstade för en sänkning så sent som förrförra veckan i riksdagen.

Vänsterpartiet går till val på ökad jämlikhet och att förändra pensionssystemet är en viktig del av vår politik.

Att möjliggöra att man får jobba till 69 löser inga problem för de kvinnor och arbetare som redan i dag har de tyngsta och mest slitsamma jobben och som med den uppskruvade takten i arbetslivet inte orkar jobba till dagens pensionsålder.

Man kan invända att alla pensionärer inte är lika ekonomiskt utsatta, många har tjänstepension och det stämmer, men i dag lever var sjunde kvinnlig pensionär under fattigdomsgränsen.

Det gäller särskilt dem som är anställda inom vård och omsorg. Och inte ser det bättre ut i framtiden. De kvinnor som bär välfärden på sina axlar, som vi alla är beroende av, ska alltså inte kunna leva på sin pension. Så kan vi inte ha det. Det är ett svek och en skam för oss alla.

Pensionssystemet hanteras av de partier som står bakom pensionsuppgörelsen och där ingår inte Vänsterpartiet. Samtidigt som vi håller fast vid vår grundläggande kritik och vill göra om hela systemet har vi i väntan på det lyckats få igenom ett flertal reformer i budgeten för att underlätta för pensionärer. Vi har drivit igenom höjt bostadstillägg för ålderspensionärer och människor som lever på sjuk- och aktivitetsersättning. Vi har också varit med och tagit bort den så kallade pensionsskatten för dem med allra lägst pension och drivit igenom höjt tandvårdsbidrag och avgiftsfri öppen hälso- och sjukvård från 85 års ålder.

Vänsterpartiet har också gång efter gång föreslagit och drivit en höjning av garantipensionen men inte fått regeringen med oss.

För dem har det varit viktigare att hålla ihop med borgarna än att se till att de fattigaste pensionärerna kan få höjd pension.

Pensionssystemet dras med stora orättvisor utifrån kön, klass och bakgrund. Det måste förändras så att det inte missgynnar kvinnor, låginkomsttagare och utrikesfödda på det vis som det nuvarande pensionssystemet gör. Det är dags att riva upp det och ersätta det med ett system som är rättvist. Och på kort sikt måste garantipensionen höjas.

Min egen mamma har jobbat hårt i hela sitt liv och jag ser hur hon tvingas vända på varje slant. Är det meningen att min dotter också ska behöva göra det? Nej, självklart inte. Jag vill i stället se ett nytt pensionssystem som värnar om alla människor och där ingen av oss ska behöva oroa sig för att öppna det orangea kuvertet. Du ska veta att du kan vara trygg på gamla dar.


Ulla Andersson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.