Vi stramar åt – och sparar 29 miljarder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-15 | Publicerad 2016-04-14

Moderaterna: Så kan vi minskade kostnaderna för bidrag och flyktingmottagande

Vi föreslår besparingar på närmare 29 miljarder kronor fram till 2020 på bidrag och i Sveriges flyktingmottagande, skriver moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och partiets ekonomisk-politisk talesperson Ulf Kristersson.

DEBATT. Sverige ska fungera. Det kräver både reformer och ansvar för ekonomin. Moderaterna föreslår i dag besparingar på närmare 29 miljarder kronor fram till 2020 på bidrag och i Sveriges flyktingmottagande.

Konflikterna om svensk ekonomi är nu tydliga: ansvarsfullt finansierade reformer ställs mot Stefan Löfvens ansvarslösa lånepolitik.

Att Sverige nu har god tillväxt är glädjande. Det innebär samtidigt att förutsättningarna inte får slösas bort, utan tvärtom måste användas för att genomföra de reformer Sverige behöver.

Vårbudgeten visar att regeringen vägrar se väljarnas oro och de problem som finns. En politik för att bryta det nya utanförskapet saknas. Det är också mycket allvarligt att regeringen har tappat greppet om Sveriges ekonomi och nu lånar till nya permanenta utgifter.

Moderaterna kommer inte att överge det finanspolitiska ramverk som tjänat Sverige väl. Då behövs finansierade förslag och ansvarsfulla besparingsreformer.

Ett kostnadseffektivt flyktingmottagande. Ensamkommande barn försörjs av samhället genom placeringen i HVB eller familjehem. Därför är det inte rimligt att efterlevandestöd utgår på samma sätt som i dag.

Unga vuxna på 20 år står för 18 procent av alla placeringar bland ensamkommande barn. Att unga vuxna inte bor i ett eget boende är inte befogat. Därför ska de erbjudas vanligt boende av kommunen. Andelen ensamkommande barn som placeras i boendeformen stödboende bör också öka.

Därtill bör antal timmar med offentligt biträde för asylsökande i första instans begränsas till åtta timmar. Många EU-länder erbjuder inte offentligt biträde i första instans. I Sverige finns däremot inga riktlinjer kring detta.

Bidrag och sociala förmåner vid jobb eller permanent uppehållstillstånd. Att man som ny i Sverige automatisk får tillgång till hela den svenska välfärden är inte långsiktigt hållbart. I stället bör arbete, permanent uppehållstillstånd eller att vara svensk medborgare vara vägledande. Full föräldrapenning bör därför enbart tilldelas vid jobb eller permanent bosättning. Begränsad rätt upp till barnets ettårsdag ska gälla för personer med tillfälligt uppehållstillstånd.

Ett annat exempel är att man behöver ha bott minst 40 år i Sverige för att få full garantipension. För personer som kommit som flykting eller skyddsbehövande räknas däremot bosättningstiden i hemlandet in. Samma kvalificeringsregler i garantipensionen ska gälla för alla.

Tydlig arbetslinje i sjukförsäkring och a-kassa. Samtidigt som sjukfrånvaron ökar har regeringen avskaffat sjukförsäkringens bortre tidsgräns. Detta trots att tidsgränser håller nere sjukfrånvaro och utanförskap. Den bortre tidsgränsen bör därför återinföras. Det behövs också insatser för att minska de långa sjukfallen och stärka drivkrafterna att komma tillbaka i arbete. En ny karensdag dag 15 i sjukperioden bör införas och sjuk- och aktivitetsersättningen bör återställas.

Regeringens höjning av arbetslöshetsförsäkringen riskerar 27 000 färre jobb. Arbetslöshetsförsäkringen ska i stället ha en tydlig funktion som omställningsförsäkring, uppmuntra till arbete och vara utformad för att öka sysselsättningen.

Sammantaget innebär förslagen besparingar på 28,6 miljarder kronor fram till 2020 och starkare offentliga finanser.

Stödet för en ansvarsfull ekonomisk politik är stort i Sverige. Samtidigt upplever en majoritet av svenska folket, 57 procent, att landet är på väg åt fel håll. Sverige behöver därför både nya reformer för att vända utvecklingen och en regering som klarar av att ta ett långsiktigt ansvar för ekonomin.

Tomas Tobé

Partisekreterare (M)

Ulf Kristersson

Ekonomisk-politisk talesperson (M)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln