SD, vi utmanar er om svenska kulturarvet

Länsmuseerna: Visa att era ord betyder något

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-08-18

Här och nu har SD möjlighet att förverkliga det som ni i alla sammanhang lyft fram som en ödesfråga för Sverige: satsningar på det svenska kulturarvet. Försumma inte denna möjlighet i budgetförhandlingarna, skriver Länsmuseernas samarbetsråd.

Sverigedemokraterna, ni säger er värna det svenska kulturarvet. Sedan ert riksdagsinträde 2010 har ni producerat mängder av motioner som handlar om detta, och kulturarvspolitiken har alltid en framskjuten plats i era idé- och principdokument.

Ni har många gånger framhållit att det svenska kulturarvet har en central plats i er ideologi, och att satsningar på kulturarvet därför är en högt prioriterad fråga.

Nu är det upp till bevis – det är dags att gå från ord till handling!

 

För första gången förhandlar ni sverigedemokrater med regeringen om varje budget som matas ut från regeringskansliet. Varje budgetproposition är till varje kommatecken nu också Sverigedemokraternas politik.

Det betyder att ni kan ta åt er äran för alla bra saker, men alla tillkortakommanden är även ert problem. Men inflytande har ni, och det är nu det bevisas om det ni alltid har sagt också gäller i verkligheten.

 

Sveriges kulturarv är en fantastisk mångfald av föremål, företeelser och berättelser av de mest skiftande slag. Denna mosaik av kulturarv finns samlat hos landets länsmuseer, där varje museum skildrar sitt regionala kulturarv med utgångspunkt i sitt läns särart.

Tillsammans bildar kulturarvet i varje län, och det länsmuseum som förvaltar det, en väv av hela landets kultur och historia. Det är en gemensam skatt vi alla har ansvar för att värna.  

 

Men det regionala kulturarvet befinner sig i kris. Länsmuseerna är kraftigt underfinansierade och kan därför inte leva upp till de förväntningar som samhället ställer. Detta har också Riksantikvarieämbetet konstaterat i en rapport.

Den skrala ekonomin gör att museerna tvingas dra ned på kostnader för samlingsförvaltning, vilket innebär risker för irreparabla skador på vårt kulturarv. Museerna rapporterar om föremål som angrips av mögel och skadedjur, material som förstörs av icke ändamålsenlig förvaring, magasin som riskerar att drabbas av bränder och översvämningar samt kulturhistoriskt värdefulla fastigheter som måste avvecklas på grund av resursbrist.

 

Så kan vi inte ha det, varje land som gör anspråk på att vara en modern kulturnation behöver värna sitt kulturarv. Därför måste investeringarna i det regionala kulturarvet öka.

Länsmuseernas samarbetsråd föreslår att kultursamverkansmodellen stärks med 500 miljoner kronor i budgeten för 2024. Inom modellen behöver sedan särskilda medel vikas just för ett av kulturpolitikens mest angelägna områden, museernas samlingsförvaltning, och ett rimligt riktmärke för detta ändamål är inledningsvis 200 miljoner kronor. 

Så SD, ert engagemang för kulturarvet välkomnas. Men i stället för polariserande utspel på sociala medier – passa på att visa handlingskraft och ta ansvar, och ge kulturarvet de förutsättningar det behöver för att det ska kunna visas för samtiden och bevaras för eftervärlden!

 

Just nu pågår de förhandlingar som ska utmynna i en statlig budget för 2024, och efter sommarledigheten går dessa in i en ny, mer intensiv och mer avgörande fas, för att travestera en av era mer formuleringsglada företrädare.

Här och nu har ni alltså möjlighet att förverkliga det som ni i alla sammanhang lyft fram som en ödesfråga för Sverige: satsningar på det svenska kulturarvet. Försumma inte denna möjlighet. Visa att ni under alla dessa år menat allvar – bekräfta att ni tycker att det svenska kulturarvet är värt att värna.

 

Med en stärkt kultursamverkansmodell kommer också på köpet bättre villkor för alla de andra regionala kulturformer som finansieras via modellen. Det är en bra deal.

Så, vi utmanar er – visa att era ord betyder något! Om satsningarna på kulturarvet uteblir är det för att ni valt det.


Therese Stoltz, ordförande Länsmuseernas samarbetsråd
Fredrik Björkman, vice ordförande Länsmuseernas samarbetsråd
Ulf Dernevik, generalsekreterare Länsmuseernas samarbetsråd