Opartiskheten i public service måste utredas

SD: Vi ska ställa höga krav och inte slösa skattepengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2022-03-26 | Publicerad 2022-03-25

Vi anser att public service inte ska vara fråntagna kraven på kostnadseffektivitet trots utmanande tider. Opartiskhet såväl som kostnadseffektivitet måste alltid vara högsta prioritet. Replik från Sverigedemokraterna.

REPLIK. Socialdemokraterna och Lawen Redar menar att idén att minska SVT, SR och UR:s ekonomiska anslag inte passar tidsmässigt med anledning av omvärldsläget.

Vi anser i stället att public service inte ska vara fråntagna kraven på kostnadseffektivitet trots utmanande tider. Opartiskhet såväl som kostnadseffektivitet måste alltid vara högsta prioritet hos public service.

Vi måste ställa höga krav på att inte slösa med skattebetalarnas pengar och att människor känner tillit och har förtroende för innehållet.

I dag uppger endast 65 procent av de tillfrågade att public serviceskatten är värd pengarna. Det är alldeles för lågt.

Vi måste säkerställa att innehållet i public service (som vi i dag styr genom att besluta om sändningstillstånden) motsvarar befolkningens förväntningar och förhoppningar.

Opartiskhet och neutralitet måste utredas och tas på största allvar.

Lawen Redar tar även upp aspekten om de globala nätjättarna. Vi delar oron om att de svenska medieaktörernas ekonomiska förutsättningar äts upp av bland annat Google och Facebook. Vi känner även en oro över den maktcentralisering som de globala nätjättarna förskansat sig.

Yttrandefriheten på nätet är hotat när ett fåtal stora bolag äger de flesta av våra plattformar där vi i dag yttrar oss.

Den mediestruktur som byggts upp oroar även oss. Vi måste få till stånd samtal för att förbättra och ge branschen förutsättningar efter digitaliseringens nya förutsättningar. Att verka som mediebolag i dag är svårare än tidigare, men det behöver inte vara så.

Så i stället för att Lawen Redar och socialdemokraterna beklagar sig över hur den svenska mediemarknaden ser ut borde hon prata med sina kollegor på kulturdepartementet.

Det är regeringen som skriver propositionerna, inte riksdagen. Frågorna hopar sig. Varför har Socialdemokraterna inte ställt krav på ersättning från Google och de andra stora IT-bolagen? Varför har man inte tillsatt en medieutredning för att modernisera mediemarknaden?

Varför sitter Socialdemokraterna ens i regeringen om de inte bemödar sig om att åtgärda mediebranschens största hot?

Public service behövs i Sverige. Vi är ett avlångt land, vi är en liten språkgrupp och det måste finnas möjligheter även för nyheter, granskningar och tv-program som vare sig är kommersiellt gångbara eller ekonomiskt hållbara.

Därför behöver också de ekonomiska förutsättningarna fortsatt finnas kvar. Målet är dock att budgeten ska minskas inom ramen för effektiviseringar där vi bland annat ser en sammanslagning av dagens tre bolag till ett.

Blickar vi ut i Europa är det standard. Medel som i dag går till ren administration skulle i stället kunna gå till kvalitativ journalistik. Att skattemedel går direkt till produktivitet och kvalitetsförbättringar i stället för administration borde även ligga i socialdemokraternas intresse.


Bo Broman, kulturpolitisk talesperson (SD)
Angelika Bengtsson, ledamot i kulturutskottet (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.