Orimligt att låta V hålla hel bransch som gisslan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-05-29 | Publicerad 2015-05-28

SD: Därför stödjer vi Alliansens förslag till utredning av vinster i välfärden

Josef Fransson (SD) och Oscar Sjöstedt (SD).

Debatten om vinstutdelning hos privata välfärdsföretag väcker av uppenbara skäl känslor. Dessvärre verkar de rationella och faktabaserade aspekterna hamna i skymundan, åtminstone i vissa läger.

Låt oss först och främst konstatera ett par saker: det finns brister i välfärden som behöver rättas till, det finns en problematik med stora riskkapitalkoncerner som gör övervinster inom välfärden, det är skandalöst att vissa bolag inte ens har behövt skatta i Sverige samt, det har funnits regelrätta skandaler och fall av vanvård. Så långt är de allra flesta överens, och att det väcker känslor faller sig också naturligt och rimligt.

Med det sagt behöver bilden både konkretiseras och nyanseras. Det finns ingen rapport, studie eller utredning som påvisar att kvaliteten är lägre hos de privata välfärdsalternativen än hos de offentliga. Den utredning som genomfördes av Socialstyrelsen (som rimligen inte har något egenintresse av att marknadsföra de privata alternativen) konstaterade just detta: privata bolag erbjuder inte sämre kvalitet än offentliga. Tvärtom förefaller det vara som så att brukarna hos privata alternativ är mer nöjda än dom som valt det offentliga alternativet.

Men det räcker givetvis inte bara med att se till helheten. Vi behöver ett regelverk som ser till att varje enskild vårdcentral, skola eller äldreboende håller den kvalitet man som medborgare kan förvänta sig.

Det tål för övrigt att konstateras att den genomsnittliga vinstutdelningen hos de privata välfärdsaktörerna ligger på bara ett par procent av omsättningen. Det borde inte, ens med vänsterpartistisk logik, klassas som övervinster.

För att försäkra sig om stöd vid budgetvoteringarna har alltså regeringen, som en eftergift till Vänsterpartiet, tillsatt en utredning som i grunden går ut på att slå undan benen för hela den privata välfärdsbranschen.

Denna bransch som utgörs av omkring 15 000 företagare, sysselsätter 200 000 människor och erbjuder tjänster åt omkring 350 000 brukare, elever, patienter och kunder. Bara själva förekomsten av den så kallade vinstutredningen skapar givetvis stor oro hos dessa hundratusentals berörda individer. Det är naturligtvis inte rimligt att ett litet radikalt vänsterparti tillåts hålla en hel bransch som gisslan på det sättet.

Därför har Sverigedemokraterna valt att stödja Alliansens förslag till en ny utredning, där huvudfokus ligger på kvaliteten alldeles oavsett utförare.

En skandal blir ju rimligen inte mindre smärtsam bara för att den äger rum i offentlig regi. Tillståndsprövning, kvalitetsuppföljning och tydliga sanktionsmöjligheter är givetvis rimliga utgångspunkter.

Vi hoppas att Alliansen är redo att också sätta tyngd bakom retoriken. För egen del är vi beredda att gå till misstroendevotum mot det enskilda statsrådet, i förekommande fall civilministern, om denne vägrar att åtlyda riksdagsmajoritetens vilja.

Oscar Sjöstedt (SD)

Ekonomisk-politisk talesperson

Josef Fransson (SD)

Näringspolitisk talesperson