Vi måste förändra Las

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-05-07

Muf: Moderaterna borde prioritera en ändrad arbetsmarknadslagstiftning

Den svenska arbetsmarknaden genomgår stora förändringar. Allt fler ska arbeta längre samtidigt som konkurrensen hårdnar och stora grupper unga och utrikes födda befinner sig utanför. I valet tappade Moderaterna frågan om jobben och klarade inte av att ta tag i viktiga moderniseringar. Beröringsskräcken för Las är det tydligaste exemplet. Bland annat avvisade Anders Borg som finansminister alla förslag om att förändra arbetsrätten. Förra veckan erkände Anders Borg att det var ett stort misstag. Nu är det Anna Kinberg Batras ansvar att det misstaget inte upprepas.

För dagens ungdomsgeneration är varken den stora industrin eller den offentliga välfärden de enda och självklara arbetsplatserna. Fyra av fem nya jobb skapas av små och medelstora företag och välfärden består av tusentals olika arbetsgivare. Arbetsmarknaden är inte längre lokal. För många är Sverige, Europa och världen potentiella arbetsplatser. Yrkeslivet kommer för 90-talisterna att vara minst 50 år långt och innehålla jobbyten, vidareutbildning och omställning.

De här utmaningarna måste Moderaterna kunna besvara. Vi måste sluta ha beröringsskräck med arbetsmarknadslagstiftningen. Det var inte hängivet kramande av facket eller de redan tryggas anställningar som låg till grund för arbetslinjen, med jobbskatteavdrag och förändrad a-kassa.

Om Moderaterna vill fortsätta göra anspråk på att vara Sveriges ledande arbetarparti krävs ett samlat ansvar för allas jobb och hela arbetsmarknaden. Både Centerpartiet och Folkpartiet har gått före och föreslagit förändringar av Las – nu är det dags för Alliansens största parti att göra det samma.

Att förändra en omodern arbetsmarknadslagstiftning borde vara prioriterat. Skälen till att reformera lagen om anställningsskydd är många.

Ett yrkesliv är för dagens ungdomsgeneration längre än 50 år. Det kräver en modern anställningstrygghet utan inlåsningseffekter. En modern anställningstrygghet kan inte handla om att klamra sig fast på samma arbetsplats, utan om att kunna ställa om och gå vidare till nytt jobb.

Turordningsreglerna säger uttryckligen att ”vid lika anställningstid ger högre ålder företräde”. Skulle ” ger högre ålder” bytas ut mot ”ges den som är man/hetrosexuell/vit” så är det uppenbart att lagtexten är direkt diskriminerande mot unga.

Dagens ungdomsgeneration har i realiteten ingen anställningstrygghet om den inte har förhandlats på egen hand. Att försvara en obefintlig och diskriminerande anställningstrygghet mot dagens ungdomsgeneration kan inte vara ett ställningstagande för ett arbetarparti.

Las skapar en insider- och outsidersituation där de etablerade med trygga anställningar skyddas och arbetslösa, ofta unga och utrikes födda, kommer sist in och möter högre trösklar till jobb när rotationen på arbetsmarknaden uteblir.

Ett av de bästa sätten att öka sin löneutvecklingstakt är att byta jobb. En anställningstrygghet som fokuserar på att stanna kvar bidrar till lägre löneutveckling.

Ska Moderaterna vara ett arbetarparti för hela Sverige behöver vårt fokus utgå från de som står utan jobb och vill in – inte att krama en omodern arbetsmarknad och värna de redan tryggas anställningar.

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet