Debatt

M har nått en ny nivå av moraliskt förfall

Slutreplik från MP om beroendet av rysk energi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna borde välja väg: antingen står man för sin fossila politik eller så ändrar man sin linje. Allt annat är att föra väljarna bakom ljuset. Slutreplik från Lorentz Tovatt, MP.
Moderaterna borde välja väg: antingen står man för sin fossila politik eller så ändrar man sin linje. Allt annat är att föra väljarna bakom ljuset. Slutreplik från Lorentz Tovatt, MP.

DEBATT

SLUTREPLIK. I stället för att bemöta kritiken om att M är den fossila ekonomins största försvarare försöker Carl-Oskar Bohlin (M) blanda bort korten med hjälp av halvlögner och bortförklaringar.

Moderaterna borde välja väg: antingen står man för sin fossila politik eller så ändrar man sin linje. Allt annat är att föra väljarna bakom ljuset. Något som man, förvisso, inte dragit sig för historiskt.

I stället för att ta chansen att ändra inriktning skyller Moderaterna ifrån sig. I den artikel som jag först skrev punktade jag upp några av de förslag som Moderaterna driver för att kila fast Sverige ännu mer i det fossila beroendet. Inte med en mening bemöter Bohlin dessa argument.

I stället kommer han med halvlögner.

Svensk elproduktion är mycket mindre fossilberoende nu än när Bohlins parti satt vid makten. Vi eldade tio gånger mer olja för tio år sedan.

Det som skett sedan dess är att grön politik blivit verklighet – vindkraften har byggts ut i rekordfart och successivt minskat vårt och andra länders fossilberoende.

Det är med hjälp av de förnybara källorna vi kan fortsätta denna resa, men där sätter Moderaterna i stället stopp. De är numera konsekventa i sitt motstånd mot nästan all ny elproduktion, vilket slår hårt mot både klimatarbetet och elkundernas plånböcker.

Detta argument bemödar sig Bohlin inte ens att  bemöta.

Trots att det just nu pågår ett fruktansvärt krig i Ukraina och att Europa varje dag finansierar detta genom köp av rysk energi nämner Moderaterna inte ett enda förslag som faktiskt syftar till att minska den ryska importen. Det är direkt anmärkningsvärt.

Att Moderaterna i sitt faktiska agerande gång på gång sprungit fossilindustrins ärenden är känt sedan innan, men att inte i detta läge vilja agera är en ny nivå av moraliskt förfall.

MP föreslår i stället ett snabbt beslut om att all energi ska inkluderas i sanktionerna som riktas mot Ryssland.

Det är en enkel men feg utväg att peka finger och skylla på andra länders agerande, vilket verkar vara Moderaternas strategi (trots att det är deras eget systerparti som styrt i Tyskland, för att ta det exempel som Bohlin själv lyfter).

Men det håller inte i längden. Sverige måste ta sitt moraliska ansvar att så snabbt som möjligt strypa all energiimport från Putin.

Det är tragiskt att Moderaterna inte kan ställa upp på en så självklar ståndpunkt!


Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

DEBATT M står alltid upp för Putins olja i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Elproduktion

Europa

Lorentz Tovatt

Ryssland

Ukraina

Moderaterna