Tidöavtalet stärker kvinnors trygghet

Moderaterna: Här är reformerna som kommer att göra stor skillnad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-07

Tidöavtalet har kritiserats för att fokusera på mäns trygghet. Men det finns många reformer som kommer att göra stor skillnad i kvinnors liv, skriver fyra riksdagsledamöter för Moderaterna.

DEBATT. Tryggheten är en av samhällets absolut viktigaste frågor. Debatten om trygghet har präglats av gängvåldet och dödskjutningarna.

Men vi får inte glömma att de senaste åren har i snitt 15 kvinnor mördats per år av en före detta eller nuvarande partner. Kvinnomorden och våldet mot kvinnor måste få ett slut.

Allt för många kvinnor och flickor drabbas av våld i nära relation. En majoritet av misshandelsbrotten, hela 79 procent, begicks av en person närstående eller bekant till kvinnan, enligt preliminära siffror från Brå för 2022. För 2021 var den siffran 81 procent.

Enligt statistiken från de senaste åren dödas omkring 15 kvinnor per år av en före detta eller nuvarande partner. Det är 15 för många.

Att kvinnor och flickor utsätts för våld i nära relationer och att det ytterst leder till att kvinnor dör av det grövsta våldet är ett problem som måste tas på allvar.

Sveriges Kvinnoorganisationer har kritiserat Tidöavtalet för att enbart fokusera på mäns trygghet.

Även om avtalet inte har någon egen rubrik för mäns våld mot kvinnor eller jämställdhet så finns det många reformer som kommer att stärka kvinnors trygghet. Vi vill särskilt peka på några förslag som vi tror kommer göra stor skillnad i kvinnors liv.

Sänkt gräns för obligatorisk häktning. Snart införs obligatorisk häktning för brott med ett minimistraff om 1,5 års fängelse. Vi vill gå längre och sänka den gränsen till ett års fängelse. Det skulle innebära att häktningar av personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning. En viktig reform för att ge misshandlade kvinnor ett andrum.

I detta sammanhang är regeringens arbete med att stärka rättigheterna för barn och vuxna i skyddat boende värt att lyfta fram. Regeringen arbetar med att ta fram förslag om att skyddat boende ska föras in i socialtjänstlagen.

I dag krävs det inget tillstånd för att bedriva ett skyddat boende. Det tycker vi moderater är orimligt. Tillståndskrav behöver införas och kvalitén på de skyddade boendena höjas. Vidare måste barn i skyddat boende ges bättre stöd och uppföljning.

Vistelseförbud och utökat kontaktförbud. Den som döms för brott i nära relation ska kunna förbjudas att vistas i exempelvis en kommun eller ett län där brottsoffret bor.

Därtill ska området som kan omfattas av ett kontaktförbud utökas. Idag är det inte möjligt att förbudsområdet avser en hel kommun eller ett län. Detta måste ändras. Det är gärningsmannens, och inte offrets, rörelsefrihet som ska inskränkas.

Ny socialtjänstlag. Det behövs skärpta straff och hårdare tag mot dem som begår brott i nära relationer. Samtidigt är det viktigt är också stärka det brottsförebyggande arbetet.

Därför vill vi bland annat reformera socialtjänstlagen så att socialtjänsten får ett tydligare brottsförebyggande uppdrag men också bättre möjligheterna att sätta in konkreta åtgärder. Socialtjänsten behöver exempelvis tidigare kunna fatta beslut om obligatoriska insatser.

Mäns våld mot kvinnor är ett problem samhället och politiken måste prioritera. Moderaterna och regeringen kommer under mandatperioden att presentera flera förslag för att öka kvinnors trygghet.


Louise Meijer, gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet
Johan Hultberg, gruppledare för Moderaterna i socialutskottet
Charlotte Nordström, ledamot för Moderaterna i justitieutskottet
Malin Höglund, ledamot för Moderaterna i socialutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.