Extratjänster löser inte ert misslyckande

Replik från Moderaterna om satsningen i budgeten på arbetslösa

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S och C tror att det är ineffektiva extratjänster som ska få långtidsarbetslösa i jobb. Orsaken till problemet är i stället socialdemokraternas bidragslinje. Replik från Elisabeth Svantesson.
S och C tror att det är ineffektiva extratjänster som ska få långtidsarbetslösa i jobb. Orsaken till problemet är i stället socialdemokraternas bidragslinje. Replik från Elisabeth Svantesson.

DEBATT

REPLIK. Sverige är det land i hela EU som ökat arbetslösheten mest sedan regeringen tillträdde. Aldrig har så många varit långtidsarbetslösa som nu. Ändå tror Nordmark och Ådahl att det är ineffektiva extratjänster, av vilka bara fyra procent får jobb, som ska vända utvecklingen.

Krisen har slagit hårt och brett. Och har förvärrats av januaripartiernas ointresse av att rädda jobb. Medan centerledaren stått och skramlat med kastruller på instagram har Moderaterna arbetat fram förslag för att krisstöden ska nå fram i tid till krögarna. Dessvärre har C och regeringen valt att rösta nej till våra förslag.

Den höga långtidsarbetslösheten beror dock inte främst på krisen utan på socialdemokraternas bidragslinje. Det är den som skapat utanförskapet. Oförmågan att ställa krav på den som invandrat hit och oviljan att strama åt bidragen, gör att det kan löna sig väl så bra att leva år ut och år in på staplade bidrag som på lönen av ett arbete.

Jag ställer mig frågande till varför en halv miljard i nya pengar skulle göra stor nytta på Arbetsförmedlingen när de förra året skickade tillbaka nästan tio? Det var pengar som myndigheten fick för att stötta arbetslösa. Ineffektiviteten beror på att regeringen fullt ut fokuserat på att omorganisera Arbetsförmedlingen i stället för att säkerställa att arbetslösa får stöd att komma tillbaka i arbete.

Sverige står inför ett vägval. Ska bidragslinjen eller arbetslinjen gälla? Ska den som invandrat stapla bidrag och fastna i utanförskap – eller ska vi ställa krav på att lära sig svenska och införa ett bidragstak? Ska EU:s minst framgångsrika jobbpolitik få fyra år till, eller ska vi få en regering som genomför reformer för jobb? Det är vad väljarna ska ta ställning till nästa år.


Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE