Det här är inte vad SD förväntat sig, ministern

Tobias Andersson: Gör om förslaget om gårdsförsäljning och gör rätt, Jakob Forssmed

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2024-04-20

Min uppmaning till socialminister Jakob Forssmed är att göra om och göra rätt. Landsbygden och besöksnäringen förtjänar bättre än det urvattnade förslag kring gårdsförsäljning som nu har läckt ut, skriver Tobias Andersson, SD.

DEBATT. Socialminister Jakob Forssmed, KD, har länge och under närmast bysantinska former arbetat med ett förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol.

Enligt medieuppgifter påstås det att utkastet ser ut som en tummetott snarare än ett mer frihetligt förslag som skulle göra verklig skillnad för landsbygden och besöksnäringen.

 

Frågan om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol har ventilerats i olika utredningar. Den har följts av uppmaningar från Riksdagen, inte minst från oss Sverigedemokrater, om att regeringen behöver komma till skott. Vi har också agerat både formellt och informellt att förmå Socialdepartementet att leverera på området.

Detta arbetet tycks ha burit frukt givet att ministern har aviserat att gårdsförsäljning ska vara på plats under år 2025, men om det utformas som det nu verkar vara tänkt tillåts gårdsförsäljning endast i teorin utan någon faktisk gårdsförsäljning i praktiken.

 

Enligt utkastet föreslås exempelvis att drycker över 15 procent inte ska få säljas, och att det också ska krävas att gårdar har en produktion av spannmål eller liknande, vilket få bryggerier eller destillerier har.

I praktiken skulle sannolikt endast ett par vingårdar och någon ciderproducent få bedriva gårdsförsäljning om förslaget utformas som det nu påstås.

 

Detta vore oerhört olyckligt givet att ölbryggerier, whisky- och gindestillerier samt vingårdar etableras i glesbygden där de bidrar till att skapa arbetstillfällen och en levande landsbygd. Intresset för dessa är stort bland dryckesintresserade och det är inte ovanligt att man kan besöka dessa producenter för att se hur tillverkningen går till.

Ett problem för dessa företag är emellertid att de inte tillåts att sälja sina egna produkter på den egna anläggningen, vilket avsevärt minskar deras attraktionskraft som besöksmål – inte minst bland utländska besökare som har mindre förståelse för det svenska alkoholförsäljningsmonopolet än vi har.

 

De svenska producenterna av alkoholhaltiga drycker bör därför ges samma möjligheter till försäljning av sina egna produkter vid produktionsstället som finns i övriga EU – något som har potential att generera fler arbetstillfällen inom såväl besöksnäringen som inom bryggeri-, destilleri- och vingårdsnäringen.

Det finns inget hinder att genomföra detta utan att avskaffa Systembolagets detaljhandelsmonopol, vilket vårt grannland Finland är ett exempel på, samt givet att utredningen endast skulle föreslå alternativ som ej hotade monopolet.

 

Det är positivt att få tecken på att regeringen avser att leverera på området. Men enligt det som hittills har läckt ut av regeringens arbete är förslaget inte i närheten av det som mitt parti har förväntat sig.

Min uppmaning till Jakob Forssmed är därför att göra om och göra rätt. Landsbygden och besöksnäringen förtjänar bättre än det urvattnade förslag som nu har läckt ut.


Tobias Andersson, riksdagsledamot samt ordförande i Näringsutskottet (SD)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.